Domowy czekoladowy makaron z kremowym jogurtem kokosowym i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Domowy czekoladowy makaron na żółtkach, z ciemnym kakao i oliwą z dodatkiem chili to wspaniały dodatek do słodkich dań z owocami.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • makaron czekoladowy:
    150 g mąki
    łyżka ciemnego kakao
    4-5 żółtek
    łyżeczka oliwy z oliwy z chili
    szczypta soli

    sos jogurtowy:
    400 g gęstego jogurtu śmietankowego
    50 g białej czekolady startej na drobnej tarce
    50 g wiórków kokosowych
    2 łyżki cukru pudru> ilość zależy od naszego smaku
    szczypta soli

    kilka truskawek
    płatki kokosowe
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania z makaronem

Domowy czekoladowy makaron z kremowym jogurtem kokosowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron czekoladowy:
    Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w foliowy woreczek i odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Ciasto dzielimy na 4-5 części. Wałkujemy na cienki placek, a następnie kroimy w cienkie długie paski. Jeśli mamy możliwość warto użyć maszynki do makaronu. Gotowy makaron układamy na stolnicy posypanej ciemnym kakao, by się nie pozlepiał. Makaron gotujemy około 2-3 minut w osolonym wrzątku.

    Sos jogurtowy:
    Do jogurtu dodajemy startą czekoladę, wiórki kokosowe, cukier puder i sól. Całość dokładnie mieszamy.

    Ugotowany makaron polewamy obficie sosem jogurtowym, posypujemy plasterkami truskawek, płatkami kokosowymi i listkami mięty. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować