Czekoladowy makaron domowy

4.5 (167 ocen)

Doskonały pomysł na deser lub słodki obiad

Składniki:

  • 400 g mąki
    4 jaja
    2 łyżki dobrej jakości kakao
    50 g rozpuszczonej czekolady 70%
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Czekoladowy makaron domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie produkty wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Następnie dzielimy ciasto i wałkujemy na bardzo cienki placek. Można delikatnie podsypać mąką. Gotowy odkładamy na 10-15 minut, aż delikatnie przeschnie. Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon i tniemy na paski około 1 cm szerokości. rozkładamy, przesuszamy.

Porady

Makaron gotujemy w dużej ilości dobrze osolonej wody. Pamiętajmy, że do ciasta nie została dodana. Ja stosuję proporcję 1 litr wody / 1 łyżeczka soli / 100 g makaronu. Makaron świeży trzymamy w lodówce około 3 dni, dobrze wysuszony w papierowej lub lnianej torbie około pół roku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować