Chleb z płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 20 min

Domowe pieczywo jest najlepsze,jeżeli mam możliwość to sama piekę chleby i bułki.Ten chlebek wyszedł bardzo pyszny z idealnie chrupiącą skórką.Najlepiej smakuje posmarowany masełkiem.Polecam na śniadanie lub kolację.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 jajko
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 szklanka płatków owsianych
    2 szklanki mąki pszennej

    dodatkowo:
    olej do posmarowania foremki i chleba
    płatki owsiane do posypania foremki i chleba
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem,1 łyżką mąki pszennej i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Następnie do drożdży dodajemy sól i jajko,dokładnie mieszamy widelcem,dodajemy płatki owsiane i mąkę,stopniowo dolewając pozostałe mleko zagniatamy ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Foremkę o wymiarach około 30 cm x 7 cm 8 cm smarujemy olejem i posypujemy płatkami.
  • 4. Z ciasta formujemy bochenek i przekładamy go do przygotowanej foremki.Z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy płatkami.Odstawiamy na około 30 minut w ciepłym miejscu,żeby chleb podrósł.
  • 5. Po tym czasie chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować