Domowe pieczywo jest najlepsze,jeżeli mam możliwość to sama piekę chleby i bułki.Ten chlebek wyszedł bardzo pyszny z idealnie chrupiącą skórką.Najlepiej smakuje posmarowany masełkiem.Polecam na śniadanie lub kolację.
Chleb z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem,1 łyżką mąki pszennej i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2.Następnie do drożdży dodajemy sól i jajko,dokładnie mieszamy widelcem,dodajemy płatki owsiane i mąkę,stopniowo dolewając pozostałe mleko zagniatamy ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce.
3.Foremkę o wymiarach około 30 cm x 7 cm 8 cm smarujemy olejem i posypujemy płatkami.
4.Z ciasta formujemy bochenek i przekładamy go do przygotowanej foremki.Z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy płatkami.Odstawiamy na około 30 minut w ciepłym miejscu,żeby chleb podrósł.
5.Po tym czasie chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Komentarze