Moje pokolenie należy jeszcze do tych, które pamiętają domowy smak chleba wypiekanego w piecu. Nigdy nie przyzwyczaiłam się do tego "gotowego" z marketu, dlatego postanowiłam powrócić "do korzeni"!
Domowy chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie suche składniki mieszam, dolewam zakwas i rozpuszczone drożdże.
Wyrabiam do momentu, aż ciasto zacznie "odstawać" od ręki, co trwa około 10 -15 minut.
2.Ciasto w specjalnym koszu przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do momentu kiedy podwoi swoją objętość. Po tym czasie przekładam ciasto na platformę piekarnika, deliktanie formując je w postać chleba.
3.W nagrzanym piekarniku do 160 stopni C piekę chleb przez 15 min, następnie podkręcam temperaturę do około 200 stopni C i piekę przez około 45 minut.
4.a to najsmaczniejszy efekt końcowy, najlepiej smakuje z masełkiem lub pyszną pastą z avokado
Komentarze