DOMOWY CHLEB na zakwasie

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moje pokolenie należy jeszcze do tych, które pamiętają domowy smak chleba wypiekanego w piecu. Nigdy nie przyzwyczaiłam się do tego "gotowego" z marketu, dlatego postanowiłam powrócić "do korzeni"!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka żytnia chlebowa: 90 gramów
    - letnia woda: 30 mililitrów
    - mąka orkiszowa chlebowa: 0.5 kilograma
    - mąka żytnia razowa: 25 dekagramów

    - mąka pszenna chlebowa typ 750: 0.5 kilograma

    - zakwas chlebowy: 1 szklanka

    - woda ciepła: 0.75 litra
    - drożdże: 5 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Domowy chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrabiam ciasto chlebowe 1. Wszystkie suche składniki mieszam, dolewam zakwas i rozpuszczone drożdże.
    Wyrabiam do momentu, aż ciasto zacznie "odstawać" od ręki, co trwa około 10 -15 minut.

  • chlebek uformowny 2. Ciasto w specjalnym koszu przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do momentu kiedy podwoi swoją objętość. Po tym czasie przekładam ciasto na platformę piekarnika, deliktanie formując je w postać chleba.
  • a teraz do nagrzanego piekarnika 3. W nagrzanym piekarniku do 160 stopni C piekę chleb przez 15 min, następnie podkręcam temperaturę do około 200 stopni C i piekę przez około 45 minut.
  • a teraz najlepszy kąsek :) 4. a to najsmaczniejszy efekt końcowy, najlepiej smakuje z masełkiem lub pyszną pastą z avokado
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować