REKLAMA

Domowy chleb na zakwasie

wyświetlono: 152 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Przepis prosty a chlebek łatwy w przygotowaniu. Nie ma w nim wielkich dziur ale jest za to rewelacyjna, chrupiąca skórka. Chleb pieczony jest w garze i użyłam do niego mąki żytniej i pszennej chlebowej.

opublikowany: 26.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 45 min

Składniki:

  • ok. 4.5 - 5 szklanek mąki pszennej chlebowej typ 750

    1 szklanka mąki żytniej typ 720

    1 łyżka soli

    ok. pół szklanki ciepłej wody

    20 g drożdży

    1 łyżka cukru

    1 szklanka zakwasu

    oraz ok. 1 szklanka ciepłej wody

    Zakwas:

    4 łyżki mąki żytniej typ 720

    ok. 5-6 łyżek ciepłej wody - proporcje na 1 dzień
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas:

    Do dużego słoika wsypujemy 4 łyżki mąki i ciepłą wodę. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Taką czynność wykonujemy codziennie dokarmiając zakwas. Mój zazwyczaj jest gotowy na 6 dzień. Czuć kwaśny smak.

    Do dużej miski wsypujemy mąki, sól, zakwas oraz drożdże wymieszane z wodą i cukrem. Mieszamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto kilka razy i ponownie odstawiamy na 30 minut. Taką czynność wykonujemy 3 razy. Po tym czasie ciasto odstawiamy już na dłużej u mnie ok 3 godziny. Najlepiej jest go odstawić do wyrośnięcia w koszyku do wyrastania chleba.

    Gar żeliwny lub jak u mnie tzw. gęsiarkę nagrzewamy wraz z pokrywką w piekarniku nagrzanym do 240 stopni ok. 15 minut. Musi być mocno ciepła. Po tym czasie delikatnie wrzucamy do niej wyrośnięty chleb lekko nacinając na górze i pieczemy z zamkniętą pokrywką 30 minut w temp. 240 stopni. Po tym czasie ściągamy przykrywkę zmniejszamy m
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Domowy chleb żytni na zakwasie

Nie ma to, jak pachnący domowy chleb na zakwasie. Dodatek ziaren- wzbogaca smak.

kategoria: Pieczywo chleb chleb na zakwasie pesto Zakwas opublikowany: 04.02.2014 | wyświetlono: 3600 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0
Dodane przez: anowia24 anowia24

domowy chleb na zakwasie

pierwszy zakwas i przepis na chleb dostałam od szefowej, od tamtej pory sama go piekę jest pyszny

kategoria: Pieczywo opublikowany: 26.07.2012 | wyświetlono: 2487 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE