Przepis prosty a chlebek łatwy w przygotowaniu. Nie ma w nim wielkich dziur ale jest za to rewelacyjna, chrupiąca skórka. Chleb pieczony jest w garze i użyłam do niego mąki żytniej i pszennej chlebowej.
45 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
ok. 4.5 - 5 szklanek mąki pszennej chlebowej typ 750
Domowy chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zakwas:
Do dużego słoika wsypujemy 4 łyżki mąki i ciepłą wodę. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Taką czynność wykonujemy codziennie dokarmiając zakwas. Mój zazwyczaj jest gotowy na 6 dzień. Czuć kwaśny smak.
Do dużej miski wsypujemy mąki, sól, zakwas oraz drożdże wymieszane z wodą i cukrem. Mieszamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto kilka razy i ponownie odstawiamy na 30 minut. Taką czynność wykonujemy 3 razy. Po tym czasie ciasto odstawiamy już na dłużej u mnie ok 3 godziny. Najlepiej jest go odstawić do wyrośnięcia w koszyku do wyrastania chleba.
Gar żeliwny lub jak u mnie tzw. gęsiarkę nagrzewamy wraz z pokrywką w piekarniku nagrzanym do 240 stopni ok. 15 minut. Musi być mocno ciepła. Po tym czasie delikatnie wrzucamy do niej wyrośnięty chleb lekko nacinając na górze i pieczemy z zamkniętą pokrywką 30 minut w temp. 240 stopni. Po tym czasie ściągamy przykrywkę zmniejszamy m
Komentarze