Domowy chleb na zakwasie

4 (6 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepis prosty a chlebek łatwy w przygotowaniu. Nie ma w nim wielkich dziur ale jest za to rewelacyjna, chrupiąca skórka. Chleb pieczony jest w garze i użyłam do niego mąki żytniej i pszennej chlebowej.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ok. 4.5 - 5 szklanek mąki pszennej chlebowej typ 750

    1 szklanka mąki żytniej typ 720

    1 łyżka soli

    ok. pół szklanki ciepłej wody

    20 g drożdży

    1 łyżka cukru

    1 szklanka zakwasu

    oraz ok. 1 szklanka ciepłej wody

    Zakwas:

    4 łyżki mąki żytniej typ 720

    ok. 5-6 łyżek ciepłej wody - proporcje na 1 dzień
Wystaw ocenę:

4 (6 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowy chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas:

    Do dużego słoika wsypujemy 4 łyżki mąki i ciepłą wodę. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Taką czynność wykonujemy codziennie dokarmiając zakwas. Mój zazwyczaj jest gotowy na 6 dzień. Czuć kwaśny smak.

    Do dużej miski wsypujemy mąki, sól, zakwas oraz drożdże wymieszane z wodą i cukrem. Mieszamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto kilka razy i ponownie odstawiamy na 30 minut. Taką czynność wykonujemy 3 razy. Po tym czasie ciasto odstawiamy już na dłużej u mnie ok 3 godziny. Najlepiej jest go odstawić do wyrośnięcia w koszyku do wyrastania chleba.

    Gar żeliwny lub jak u mnie tzw. gęsiarkę nagrzewamy wraz z pokrywką w piekarniku nagrzanym do 240 stopni ok. 15 minut. Musi być mocno ciepła. Po tym czasie delikatnie wrzucamy do niej wyrośnięty chleb lekko nacinając na górze i pieczemy z zamkniętą pokrywką 30 minut w temp. 240 stopni. Po tym czasie ściągamy przykrywkę zmniejszamy m
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować