Domowy chleb

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Smak przypomina mi dzieciństwo kiedy jadłam go rano na śniadanie z żółtym serkiem i piłam prawdziwe kakao.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Porcja na 2 mniejsze chlebki lub jeden bardzo duży
    80 dag mąki pszennej,
    2 szklanka mleka,
    5 dag świeżych drożdży,
    2 łyżeczka soli,
    2 łyżeczki cukru,
    jajko, coś do posypania u mnie słonecznik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w szklance mleka z cukrem, dodać odrobinę mąki i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.
  • 2. Resztę mąki przesiać,dodać pozostałe mleko, sól i rozczyn drożdżowy. Dokładnie wymieszać, przełożyć na blat i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do miski, zostawić na 30-45 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po tym czasie zagnieść i uformować jeden duży lub dwa małe chlebki. Przełożyć na wyścieloną pergaminem blachę i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  • 3. Wyrośnięty bochenek ponacinać w poprzek Cztery razy. Rozmamłać jajko i pędzelkiem dokładnie posmarować wierzch chleba, posypać ( np. makiem). Na blasze postawić dodatkowo filiżankę z wodą i wszystko razem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w tem 200C . Jeden większy chlebek piec około 10 minut dłużej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować