Smak przypomina mi dzieciństwo kiedy jadłam go rano na śniadanie z żółtym serkiem i piłam prawdziwe kakao.
2 godz. 20 min
Składniki:
Porcja na 2 mniejsze chlebki lub jeden bardzo duży
80 dag mąki pszennej,
2 szklanka mleka,
5 dag świeżych drożdży,
2 łyżeczka soli,
2 łyżeczki cukru,
jajko, coś do posypania u mnie słonecznik
1.Drożdże rozpuścić w szklance mleka z cukrem, dodać odrobinę mąki i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.
2.Resztę mąki przesiać,dodać pozostałe mleko, sól i rozczyn drożdżowy. Dokładnie wymieszać, przełożyć na blat i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do miski, zostawić na 30-45 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po tym czasie zagnieść i uformować jeden duży lub dwa małe chlebki. Przełożyć na wyścieloną pergaminem blachę i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
3.Wyrośnięty bochenek ponacinać w poprzek Cztery razy. Rozmamłać jajko i pędzelkiem dokładnie posmarować wierzch chleba, posypać ( np. makiem). Na blasze postawić dodatkowo filiżankę z wodą i wszystko razem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w tem 200C . Jeden większy chlebek piec około 10 minut dłużej.
Komentarze