Ptysie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ptysie z kremowym nadzieniem

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    szkl wody
    szkl mąki
    1/2 kostki margaryny
    5 jajek

    Krem
    1/2 litra mleka
    2 budynie waniliowe
    200 g masła
    Czekolada do dekoracji

Ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    W dużym garnku z grubym dnem zagotować wodę z margaryna.
    Do wrzącego płynu wsypać mąkę, zmniejszyć ogień, energicznie ucierać ciasto do momentu połączenia wszystkich składników.
    Garnek zdjąć z ognia odstawić do ostygnięcia. Do przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku, ucierając około 5-6 minut.
    Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto przełożyć do szprycy z dekoracyjną końcówką i wyciskać porcje ciasta na blachę. Chcąc uzyskać okrągłe mini ptysie wyciskamy porcje wielkości orzecha włoskiego. Odstępy między porcjami ciasta powinny wynosić 4 cm.
    Porcje ciasta można też formować używając dwóch małych łyżeczek i wykładać bezpośrednio na blachę.
    Ptysie piec 18-20 minut w temperaturze 200 stopni C.
  • 2. Krem
    Z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w niej budynie. W garnku gotujemy resztę mleka wraz z cukrem.
    Do gotującego się mleka wlewamy zawartość szklanki i gotujemy budyń.
    Całość odstawiamy do ostygnięcia, po czym ucieramy z miękkim masłem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitego kremu budyniowego.
  • 3. Ostudzone ptysie nakłuwamy szprycownicą i nadziewamy kremem.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łyżka nakładamy na ptysie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy