1.Ciasto
W dużym garnku z grubym dnem zagotować wodę z margaryna.
Do wrzącego płynu wsypać mąkę, zmniejszyć ogień, energicznie ucierać ciasto do momentu połączenia wszystkich składników.
Garnek zdjąć z ognia odstawić do ostygnięcia. Do przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku, ucierając około 5-6 minut.
Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do szprycy z dekoracyjną końcówką i wyciskać porcje ciasta na blachę. Chcąc uzyskać okrągłe mini ptysie wyciskamy porcje wielkości orzecha włoskiego. Odstępy między porcjami ciasta powinny wynosić 4 cm.
Porcje ciasta można też formować używając dwóch małych łyżeczek i wykładać bezpośrednio na blachę.
Ptysie piec 18-20 minut w temperaturze 200 stopni C.
2.Krem
Z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w niej budynie. W garnku gotujemy resztę mleka wraz z cukrem.
Do gotującego się mleka wlewamy zawartość szklanki i gotujemy budyń.
Całość odstawiamy do ostygnięcia, po czym ucieramy z miękkim masłem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitego kremu budyniowego.
3.Ostudzone ptysie nakłuwamy szprycownicą i nadziewamy kremem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łyżka nakładamy na ptysie.
Komentarze