Ptysie

  • wyświetlono: 689 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszne ptysie z kremowym nadzieniem

Anetq87
  • 60min

Składniki

Ciasto
szkl wody
szkl mąki
1/2 kostki margaryny
5 jajek

Krem
1/2 litra mleka
2 budynie waniliowe
200 g masła
Czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Ptysie

  • 1. Ciasto
    W dużym garnku z grubym dnem zagotować wodę z margaryna.
    Do wrzącego płynu wsypać mąkę, zmniejszyć ogień, energicznie ucierać ciasto do momentu połączenia wszystkich składników.
    Garnek zdjąć z ognia odstawić do ostygnięcia. Do przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku, ucierając około 5-6 minut.
    Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto przełożyć do szprycy z dekoracyjną końcówką i wyciskać porcje ciasta na blachę. Chcąc uzyskać okrągłe mini ptysie wyciskamy porcje wielkości orzecha włoskiego. Odstępy między porcjami ciasta powinny wynosić 4 cm.
    Porcje ciasta można też formować używając dwóch małych łyżeczek i wykładać bezpośrednio na blachę.
    Ptysie piec 18-20 minut w temperaturze 200 stopni C.
  • 2. Krem
    Z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w niej budynie. W garnku gotujemy resztę mleka wraz z cukrem.
    Do gotującego się mleka wlewamy zawartość szklanki i gotujemy budyń.
    Całość odstawiamy do ostygnięcia, po czym ucieramy z miękkim masłem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitego kremu budyniowego.
  • 3. Ostudzone ptysie nakłuwamy szprycownicą i nadziewamy kremem.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łyżka nakładamy na ptysie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babciptysie

Komentarze

Podobne przepisy

Niebiańskie ptysie

Dodane przez: Kuchnia Marty

Niebiańskie ptysie

Dziś będzie przepis przekazywany...

ptysie

Dodane przez: Anyzkowo

Idealne ptysie

Pyszne, delikatne i rozpływające...

na 12 dużych sztuk:
na ciasto: 
szklanka wody
szklanka mąki pszennej
125 g masła
4 jajka
na nadzienie:

600 ml śmietanki kremówki
2 opakowania zagęstnika do śmietany
4 łyżki cukru pudru + do posypania

Dodane przez: klementynka

klasyczne ptysie

Każdemu znane ciastka, choć banalnie...

PTYSIE

Dodane przez: Klaudyna213

PTYSIE

Zawsze się udają.

Smaczne Ptysie

Dodane przez: zabcia87

Smaczne Ptysie

Pierwszy raz zrobiłam Ptysie na...

Mini ptysie

Dodane przez: edyta-eb3

Mini ptysie

Mini ptysie to ciasteczka na jeden...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE