Domowe tortille z chrupiącym kurczakiem, smażonym kurczakiem i schabem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczna i zdrowsza wersja fast food

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Placki (8 sztuk):
    4 szklanki mąki
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
    300 ml ciepłej wody
    Sos:
    opakowanie puszystego, kanapkowego serka o smaku czosnkowym
    4 łyżki majonezu
    4 łyżki śmietany
    2 łyżki soku z cytryny
    mała łyżeczka oleju
    pieprz, sól, czosnek granulowany
    Chrupiący kurczak:
    pierś z kurczaka
    jajko
    mielone płatki kukurydziane
    bułka tarta
    sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, czosnek granulowany
    Smażony kurczak:
    pierś z kurczaka
    50 ml mleka
    szklanka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki
    płaska łyżka mąki pszennej
    sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, czosnek granulowany
    Schab:
    20 dag schabu
    przyprawa do gyrosa
    Dodatkowo:
    2 pomidory
    ogórek
    sałata strzępiasta lub lodowa (ważne aby była chrupiąca)
    szczypiorek, koperek
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowe tortille z chrupiącym kurczakiem, smażonym kurczakiem i schabem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, soli, wody i oleju zagniatamy elastyczne ciasto, które dzielimy na 8 części. Kulki cieniutko wałkujemy na placki o średnicy około 25 cm. Placki smażymy na suchej patelni lub płycie żeliwnej. każdy placek po zdjęciu z patelni przekładamy wilgotnym ręcznikiem, aby zmiękł.
  • 2. Podane składniki sosu dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Do sosu, który podamy ze schabem, dodajmy szczypior i koperek.
  • 3. Mięso kroimy w podłużne kawałki. doprawiamy do smaku i panierujemy w jajku, a następnie mieszance bułki tartej i płatków. Kawałki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mięso pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
  • 4. Mięso kroimy w podłużne kawałki i zalewamy mlekiem. Całość doprawiamy (dwa razy mocniej niż gdy bezpośrednio doprawiamy mięso) Dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i jedną pszennej. Pozostałą mąkę mieszamy z solą i paprykami. mięso panierujemy w mące i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
  • 5. Schab kroimy w drobne kawałki, doprawiamy przyprawą i skrapiamy olejem. Następnie smażymy mięso.
  • 6. Placki podgrzewami, smarujemy sosem. Wykładamy sałatę. Nie mieszamy rodzajów mięsa, na każdy placek wykładamy inny jego rodzaj. Do kurczaka dodajemy pomidory, a do schabu ogórka. dodatkowo placki zabezpieczamy folią aluminiową

Porady

Tak naprawdę nadzienie zależy jedynie od naszej fantazji, możemy dodać żółty ser, plastry wysmażonego boczku lub zamienić sos czosnkowy na inny np. na bazie musztardy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować