Domowe tortille z chrupiącym kurczakiem, smażonym kurczakiem i schabem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, soli, wody i oleju zagniatamy elastyczne ciasto, które dzielimy na 8 części. Kulki cieniutko wałkujemy na placki o średnicy około 25 cm. Placki smażymy na suchej patelni lub płycie żeliwnej. każdy placek po zdjęciu z patelni przekładamy wilgotnym ręcznikiem, aby zmiękł.
2.Podane składniki sosu dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Do sosu, który podamy ze schabem, dodajmy szczypior i koperek.
3.Mięso kroimy w podłużne kawałki. doprawiamy do smaku i panierujemy w jajku, a następnie mieszance bułki tartej i płatków. Kawałki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mięso pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
4.Mięso kroimy w podłużne kawałki i zalewamy mlekiem. Całość doprawiamy (dwa razy mocniej niż gdy bezpośrednio doprawiamy mięso) Dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i jedną pszennej. Pozostałą mąkę mieszamy z solą i paprykami. mięso panierujemy w mące i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
5.Schab kroimy w drobne kawałki, doprawiamy przyprawą i skrapiamy olejem. Następnie smażymy mięso.
6.Placki podgrzewami, smarujemy sosem. Wykładamy sałatę. Nie mieszamy rodzajów mięsa, na każdy placek wykładamy inny jego rodzaj. Do kurczaka dodajemy pomidory, a do schabu ogórka. dodatkowo placki zabezpieczamy folią aluminiową
Porady
Tak naprawdę nadzienie zależy jedynie od naszej fantazji, możemy dodać żółty ser, plastry wysmażonego boczku lub zamienić sos czosnkowy na inny np. na bazie musztardy.
Komentarze