Tortille z chrupiącym, paprykowym kurczakiem

5 (180 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny, domowy fast-food- tortille z kawałkami kurczaka w chrupiącej, paprykowej panierce, do tego ajvar i świeże warzywa. Taki obiad posmakuje każdemu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -0,5 kg filetu z piersi kurczaka
    -1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią (przyprawa)
    -1 duża cebula
    -1 ogórek szklarniowy
    -1,5 szklanki bułki tartej paprykowej
    -2 jaja
    -2 łyżki mąki
    -2 pomidory (u mnie malinowe)
    -4 placki tortilli
    -4 duże liście sałaty masłowej
    -4 czubate łyżki ajvaru (u mnie pikantny)
    -4 łyżeczki majonezu
    -ketchup
    -sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Tortille z chrupiącym, paprykowym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Filet myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w dość duże kawałki, posypujemy suszonymi pomidorami, solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie obtaczamy w przyprawach.
  • 2 2. Każdy kawałek obtaczamy w mące, maczamy w roztrzepanym jajku, następnie panierujemy w bułce tartej, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy po 4 minuty z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • 3 3. Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy, pomidory i cebulę kroimy w kostkę, ogórka w plasterki (bez obierania). Placki tortlilli smarujemy dłonią zwilżoną wodą, następnie łyżką ajvaru i łyżeczką majonezu. Wkładamy na 20 sekund do mikrofali na średniej mocy. Wyjmujemy, na każdym placku układamy liść sałaty, pomidory, cebulę, ogórki i kawałki kurczaka. Polewamy ketchupem i zawijamy tortillę. Podajemy od razu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować