Pyszny, domowy fast-food- tortille z kawałkami kurczaka w chrupiącej, paprykowej panierce, do tego ajvar i świeże warzywa. Taki obiad posmakuje każdemu.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-0,5 kg filetu z piersi kurczaka
-1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią (przyprawa)
-1 duża cebula
-1 ogórek szklarniowy
-1,5 szklanki bułki tartej paprykowej
-2 jaja
-2 łyżki mąki
-2 pomidory (u mnie malinowe)
-4 placki tortilli
-4 duże liście sałaty masłowej
-4 czubate łyżki ajvaru (u mnie pikantny)
-4 łyżeczki majonezu
-ketchup
-sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy
-olej do smażenia
Tortille z chrupiącym, paprykowym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w dość duże kawałki, posypujemy suszonymi pomidorami, solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie obtaczamy w przyprawach.
2.Każdy kawałek obtaczamy w mące, maczamy w roztrzepanym jajku, następnie panierujemy w bułce tartej, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy po 4 minuty z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
3.Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy, pomidory i cebulę kroimy w kostkę, ogórka w plasterki (bez obierania). Placki tortlilli smarujemy dłonią zwilżoną wodą, następnie łyżką ajvaru i łyżeczką majonezu. Wkładamy na 20 sekund do mikrofali na średniej mocy. Wyjmujemy, na każdym placku układamy liść sałaty, pomidory, cebulę, ogórki i kawałki kurczaka. Polewamy ketchupem i zawijamy tortillę. Podajemy od razu. Smacznego!
Komentarze