Domowe spaghetti puttanesca

  • wyświetlono: 274 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kuchnia włoska od zawsze kojarzy nam się przede wszystkim z makaronami. Makaron to świetny "nośnik" przeróżnych sosów. Danie to zostało "wynalezione" w Neapolu w połowie XX w. W skład wchodzi makaron spaghetti, pomidory, kapary, anchovies.

DSC_1166
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

500 g spaghetti
3 łyżki posiekanej bazylii
3 łyżki posiekanej natki
Sos : 500 g dojrzałych pomidorów
pół szklanki czarnych oliwek bez pestek
3 posiekane ząbki czosnku
4 filety anchois
2 łyżki czerwonego octu winnego
pół szklanki oliwy
2 łyżki kaparów
pół łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe spaghetti puttanesca

  • 1. Sos : sparzyłem pomidory, obrałem ze skórki, pokroiłem w kostkę. Oliwki, czosnek i fileciki drobno posiekałem. Wszystkie składniki połączyłem, dodałem kapary, polałem oliwą, wymieszałem z octem. Doprawiłem do smaku przyprawami. Ugotowałem makaron, wymieszałem z sosem, posypałem bazylią i natką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makaronspaghettikuchnia włoskadanie w 30 minut

Komentarze

Podobne przepisy

spaghetti

Dodane przez: Kasja1986

Spaghetti z domowym czerwonym pesto

Włoskie spaghetti z domowym pesto.

Spaghetti

Dodane przez: Bellapi

Domowe Spaghetti

U nas w domu bardzo lubimy makarony...

Dodane przez: karola0795

Domowe spaghetti

Smakuje wybornie.

Spaghetti bolognese

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Spaghetti bolognese z domowego przecieru

Jedno z moich ulubionych dań. Sama...

Spaghetti

Dodane przez: Jolanta KG

Spaghetti

Bardzo proste i popularne włoskie...

DOMOWE SPAGHETTI Z PULPETAMI

Dodane przez: angelwings1

DOMOWE SPAGhETTI Z PULPETAMI

SYCĄCY MAKARON Z MIĘSNYM DODATKIEM...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE