Domowe pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać,zmiksować blenderem.Mięso mielone doprawić solą i pieprzem.Dodać zmiksowaną cebulę,smażyć na oleju przez 10 minut.Zalać bulionem, dusić przez 10 minut.Odcedzić,zmiksować w blenderze.
2.Pomidory umyć,pokroić na małe kawałki,wrzucić na rozgrzaną patelnię z dwiema łyżkami oliwy. Smażyć 5 minut. Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę,dodać do pomidorów. Wrzucić świeże zioła. Doprawić solą.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą,wlać do sosu (w ten sposób go zagęścimy).
3.Mąkę zagnieść z 6 łyżkami wody,surowym jajkiem i solą,aż powstanie elastyczne ciastoi.Ciasto cienko rozwałkować,szklanką wyciąć krążki.Na każdym krążku ciasta umieścić łyżkę farszu mięsnego,palcami zlepić brzegi.Pierogi układać na posypanej mąką drewnianej desce.
4.W tym czasie zagotować wodę z solą.Pierogi wrzucić do osolonego wrzątku,ugotować (3-4 minuty).
Komentarze