Domowe mleko migdałowe z nutką wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem, tak by przykryło całość.
Pozostawiamy na całą noc.
Następnego dnia obieramy migdały ze skórek (można kupić już obrane, jednak są o wiele droższe), jest to dość żmudna praca, więc najlepiej wziąć kogoś do pomocy. ;)
Obrane migdały płuczemy zimną wodą i wsypujemy do miski. Dolewamy cztery szklanki zimnej, przegotowanej wody i miksujemy.
Laskę wanilii przecinamy na pół i wyskrobujemy ziarenka. Pozostałą korę wrzucamy do pojemniczka z cukrem.
Ponownie miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem i przelewamy przez drobne sitko wyłożone gazą.
Przygotowane mleko przelewamy do wyparzonych, szklanych buteleczek i trzymamy w lodówce, najwyżej dwie doby.
Do pozostałości z mleka można dodać serka waniliowego i użyć jako krem na kanapki, do naleśników lub ciast. ;)
Komentarze