Domowe mleko migdałowe z nutką wanilii

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Dobre dla wegan i wegetarian. ;)

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1,5 szklanki migdałów
    2 łyżki cukru pudru
    1 laska wanilii
    4 szklanki wody
    wrzątek do zalania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowe mleko migdałowe z nutką wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem, tak by przykryło całość.
    Pozostawiamy na całą noc.

    Następnego dnia obieramy migdały ze skórek (można kupić już obrane, jednak są o wiele droższe), jest to dość żmudna praca, więc najlepiej wziąć kogoś do pomocy. ;)

    Obrane migdały płuczemy zimną wodą i wsypujemy do miski. Dolewamy cztery szklanki zimnej, przegotowanej wody i miksujemy.

    Laskę wanilii przecinamy na pół i wyskrobujemy ziarenka. Pozostałą korę wrzucamy do pojemniczka z cukrem.

    Ponownie miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem i przelewamy przez drobne sitko wyłożone gazą.

    Przygotowane mleko przelewamy do wyparzonych, szklanych buteleczek i trzymamy w lodówce, najwyżej dwie doby.

    Do pozostałości z mleka można dodać serka waniliowego i użyć jako krem na kanapki, do naleśników lub ciast. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Mleko Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować