Domowe łazanki do przechowywania

5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowe - o niebo lepsze od kupnych.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki krupczatki
    łyżka soli
    8-10 jaj(zależy od suchości mąki i wielkości jaj)
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania z makaronem Łazanki

Domowe łazanki do przechowywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sól, jajka zagniatamy w kulę (można w robocie). Szczelnie przykrywamy, odstawiamy na pół godziny. Następnie odrywamy kawałki ciasta, wałkujemy placki, podsuszamy, tniemy na pasy i na mniejsze kawałki za pomocą np. radełka. Część łazanek gotuję do przygotowywanej potrawy, a resztę suszę i przechowuję w szklanym słoju.

Porady

Resztę łazanek zostawiam na stolnicy, cienko rozsypuję, zostawiam na noc. Teraz w sezonie grzewczym dosuszam na kaloryferze w papierowych torebkach. Oczywiście można zrobić z mniejszej ilości składników na jedną porcję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować