Domowe kajzerki

4.5 (176 ocen)

  • 15 min

Nie ma to jak zapach świeżych bułeczek unoszący się w domu...

  • 15 min

Składniki:

  • Na 9 kajzerek:

    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki letniej wody
    25 g drożdży świeżych
    3 łyżki miękkiego masła
    1 1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kajzerka

Domowe kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letniej wodzie rozrabiamy pokruszone świeże drożdże, dodajemy sól, cukier, mieszamy. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę, masło oraz jajko, Wszystkie składniki dokładnie łączymy i wyrabiamy przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie odklejać się od miski.
  • 2. Odstawiamy ciasto w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. W międzyczasie wykładamy dużą blachę(tą tackę załączoną do piekarnika) papierem do pieczenia.
  • 3. Nagrzewamy piekarnik na 220 stopni. Odrywamy po kawałku ciasta, kształtujemy w dłoniach kulę, kładziemy na papier do pieczenia, spłaszczamy i lekko oprószamy mąką. robimy nacięcia nożem. odstawiamy na 10 minut, aby lekko wyrosły.
  • 4. Pieczemy przez ok.10-12 minut w nagrzanym piekarniku.

Porady

Jeśli ciasto przy wyrabianiu jest zbyt kleiste, należy dodawać po łyżce oleju roślinnego. Aby urozmaicić bułki, można posypać je sezamem, ziarnami słonecznika lub makiem. Wcześniej należy posmarować bułkę rozkłóconym żółtkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też inne przepisy z wykorzystaniem kajzerek. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować