Domowe Croissanty

0 (0 ocen)

Ten przepis dostałam od mojej cioci Józi , jest czasochłonny ale warto go zrobić, bo rogaliki wyszły przepyszne ;-)

Składniki:

  • - 125g masła
    - 1,5 łyżeczki mleka w proszku
    - 2 łyżki cukru
    - 4g soli
    - 210g mąki pszennej ( 450 )
    - 85ml wody letniej
    - 5g świeżych drożdży
    -15g masła
    - 100g czekolady do polania rogalików
    - kokos i płatki migdałowe do posypania
    - 1 żółtko do posmarowania rogalików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery Rogaliki

Domowe croissanty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do miseczki, wlać wodę i dokładnie wymieszać.
  • 2. W rondelku roztopić 15g masła.
  • 3. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i rozprowadzone wodą drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie, stopniowo zagniatając mąkę, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie.
  • 4. Ciasto w misce przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 90 minut.
  • 5. Po wyrośnięciu ciasto uderzyć aby opadło, po czym miskę znowu przykryć folią i wstawić do lodówki na ok. 60 minut.
  • 6. Ciasto uderzyć ponownie i przykryte folia wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut.
  • 7. Masło ( 125g ) utrzeć na gładką masę.
  • 8. Po wyciągnięciu z zamrażarki ciasto rozwałkować na prostokąt ( 3 razy większy niż szerokość ), połowę masy wyłożyć na 2/3 długości ciasta, złożyć je jak list 2 razy. Ciasto obrócić o 90 stopni i rozwałkować, następnie znów je złożyć jak list, tym razem bez masła.
    Złożone ciasto owinąć folią, wstawić do zamrażalnika na 30 minut, a następnie do lodówki na 60 minut.
  • 9. Powtórzyć wszystkie czynności z punktu 8, zużywając resztkę masła. ( rozwałkować ciasto - wyłożyć masło - złożyć jak list - obrócić o 90 stopni - rozwałkować - złożyć jak list - wstawić do zamrażalnika na 30 minut - wstawić do lodówki na 60 minut. )
  • 10. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 5mm, wykroić trójkąty. Każdy trójkąt zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać kształt rogalików.
  • 11. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej rogaliki. Do miseczki włożyć żółtko, dodać niewielką ilość wody i roztrzepać, posmarować croissanty. Pozostawić do wyrośnięcia na 90 minut.
  • 12. Nagrzać piekarnik do temp. 220c. Croissanty ponownie posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut w temp. 220c obniżyć temperaturę do 190c i piec jeszcze przez 15 minut.

Porady

Przy nakładaniu masła na ciasto warto zostawić kilka milimetrów ( między masłem a brzegiem ciasta ) by potem idealnie skleić ciasto. ( masło nie wypłynie na boki ). Ciasto po przygotowaniu może leżeć w lodówce przez 3 dni , także można je zrobić wcześniej. Przy wykrawaniu rogalików ciasto musi być zimne, ponieważ nie będzie się lepić do rąk. Rogaliki zwijamy na początku bardziej luźno, a potem ściśle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować