30 g świeżych drożdży
400 ml ciepłej wody, musi być też trochę mleka
100 g cukru
1 łyżka soli
850g + 150g mąki
3 jajka lekko roztrzepane
100 g roztopionego, ostudzonego masła
Do posmarowania chałek:
1 jajko + 1 łyżeczka wody + kruszonka
1.Drożdże umieścić w misce, zalać ciepłą wodą z mlekiem i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą dodać 850 g mąki, cukier i sól. Cały czas mieszając dodawać jajka na przemiennie z roztopionym masłem. Dobrze wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 150 g mąki (czasem trzeba dodać mniej mąki, a czasem więcej. Zależy to od tego jakiej konsystencji jest ciasto. Powinno być dosyć luźne i elastyczne, ale nie zbyt klejące. Nie może być zbite).
Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjąć je na blat i wyrabiać kolejne 5-10 minut. Uformować kulę, lekko wysmarować ścianki miski olejem i włożyć do miski na 2 godziny. W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować (czyli co 40 minut) wbijając w nie pięść.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części. Każdą część podzielić na 4 lub 6 części i uformować z nich wałki o równej długości. Końcówki wałków zawinąć pod spód a z reszty zapleść warkocza.
Chałki przełożyć do foremek lub położyć na blasze. Posmarować je jajkiem wymieszanym z wodą i pokruszyć kruszonkę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec 30-40 minut.
Porady
Kiedy ciasto wsadzimy do miski aby wyrosło, najlepiej przykryć je czystą lekką ściereczką.
Chałki najlepiej smakują z dżemem rabarbarowym lub zwykłym.
Komentarze