Domowe chałki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od mojej przyjaciółki.

  • 60 min

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
    400 ml ciepłej wody, musi być też trochę mleka
    100 g cukru
    1 łyżka soli
    850g + 150g mąki
    3 jajka lekko roztrzepane
    100 g roztopionego, ostudzonego masła

    Do posmarowania chałek:
    1 jajko + 1 łyżeczka wody + kruszonka

    Kruszonka:
    1,5 łyżki masła
    4 łyżki mąki
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Domowe chałki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe chałki 1. Drożdże umieścić w misce, zalać ciepłą wodą z mlekiem i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą dodać 850 g mąki, cukier i sól. Cały czas mieszając dodawać jajka na przemiennie z roztopionym masłem. Dobrze wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 150 g mąki (czasem trzeba dodać mniej mąki, a czasem więcej. Zależy to od tego jakiej konsystencji jest ciasto. Powinno być dosyć luźne i elastyczne, ale nie zbyt klejące. Nie może być zbite).
    Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjąć je na blat i wyrabiać kolejne 5-10 minut. Uformować kulę, lekko wysmarować ścianki miski olejem i włożyć do miski na 2 godziny. W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować (czyli co 40 minut) wbijając w nie pięść.
    Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części. Każdą część podzielić na 4 lub 6 części i uformować z nich wałki o równej długości. Końcówki wałków zawinąć pod spód a z reszty zapleść warkocza.
    Chałki przełożyć do foremek lub położyć na blasze. Posmarować je jajkiem wymieszanym z wodą i pokruszyć kruszonkę.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec 30-40 minut.

Porady

Kiedy ciasto wsadzimy do miski aby wyrosło, najlepiej przykryć je czystą lekką ściereczką. Chałki najlepiej smakują z dżemem rabarbarowym lub zwykłym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować