- 5 dużych ziemniaków
- ok. 70 dag fileta z kurczaka
- pół szklanki słodkiej śmietanki 18%
- 2 śmietankowe serki topione
- ½ szklanki wody
- łyżka mąki pszennej
- mieszanka mrożonych warzyw (ok. 4 dużych garści)
- 20 dag żółtego sera
- sól, pieprz
- po łyżeczce bazylii i papryki w proszku
- olej
- tłuszcz do wysmarowania naczynia
Domowa zapekanka z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w paski ok. 0,5 cm grubości. Ugotować w osolonej wodzie (muszą byś jeszcze lekko twarde, żeby się nie rozpadły). Odlać i układać w dużym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
2. Kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić warzywa (jeśli użyliśmy mieszanki mrożonej, należy wcześniej takie warzywa podgotować w osobnym garnku podobnie jak ziemniaki aż będą miękkie, ale nie rozgotowane), zalać wodą i całość dusić na małym ogniu przez ok. 5 minut.
3. Serek topiony, śmietanę i mąkę wymieszać i wlać do kurczaka i warzyw.
4. Doprawić bazylią i papryką, starannie wymieszać.
5. Całość przelać do naczynia żaroodpornego, na ziemniaki. Na koniec posypać startym serem (na tarce na dużych oczkach).
6. Zapiekać ok. 30-40 minut w piekarniku w temperaturze 180 °C.
Porady
Świetnie nadają się do tego dania mrożone kalafiory, brokuły, fasolka i marchew.
Komentarze