DOMOWA ZAPEKANKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Propozycja na prostą kolację.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 5 dużych ziemniaków
    - ok. 70 dag fileta z kurczaka
    - pół szklanki słodkiej śmietanki 18%
    - 2 śmietankowe serki topione
    - ½ szklanki wody
    - łyżka mąki pszennej
    - mieszanka mrożonych warzyw (ok. 4 dużych garści)
    - 20 dag żółtego sera
    - sól, pieprz
    - po łyżeczce bazylii i papryki w proszku
    - olej
    - tłuszcz do wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowa zapekanka z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w paski ok. 0,5 cm grubości. Ugotować w osolonej wodzie (muszą byś jeszcze lekko twarde, żeby się nie rozpadły). Odlać i układać w dużym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
    2. Kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić warzywa (jeśli użyliśmy mieszanki mrożonej, należy wcześniej takie warzywa podgotować w osobnym garnku podobnie jak ziemniaki aż będą miękkie, ale nie rozgotowane), zalać wodą i całość dusić na małym ogniu przez ok. 5 minut.
    3. Serek topiony, śmietanę i mąkę wymieszać i wlać do kurczaka i warzyw.
    4. Doprawić bazylią i papryką, starannie wymieszać.
    5. Całość przelać do naczynia żaroodpornego, na ziemniaki. Na koniec posypać startym serem (na tarce na dużych oczkach).
    6. Zapiekać ok. 30-40 minut w piekarniku w temperaturze 180 °C.

Porady

Świetnie nadają się do tego dania mrożone kalafiory, brokuły, fasolka i marchew.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować