Maślane bułeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Łatwy przepis na domowe bułeczki, które stanowią fajną alternatywę dla bułek, które możemy kupić w piekarni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1kg mąki
    1 kostka drożdży
    ok. 1l mleka
    ½ kostki masła
    1 szklanka cukru
    10 dag rodzynek
    mąka do posypania bułek
    1 białko
    szczypta soli

Maślane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Stopić masło. Szklankę letniego mleka rozrobić z drożdżami. Wyrobić z mąką, cukrem, solą, resztą mleka i masłem. Na koniec można dodać rodzynki. Odstawić do wyrośnięcia.
    2. Na wysmarowaną tłuszczem blachę łyżką nakładać ciasto i formować bułeczki. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem.
    3. Piec w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC ok. 15 – 20 min.

Porady

Bułki można posypać również ziarnami słonecznika albo dyni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy