Domowa pektyna z jabłek

  • wyświetlono: 10596 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Domowa, bez chemii, doskonała do przetworów.

IMG_20181227_123213_867
  • 140min

Składniki

1 kg szarej renety
(lub innych bardzo kwaśnych jabłek)
1 szklanka wody
gaza

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Domowa pektyna z jabłek

  • 1. Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę (razem ze skórką i nasionami). Wrzucamy do garnka o grubym dnie i zalewamy wodą.
    Gotujemy na wolnym ogniu przez dwie godziny, co jakiś czas mieszając.

    Następnie przecedzamy pektynę przez gazę, dokładnie odciskając.

    Gotową pektynę przekładamy do słoika i zużywamy w przeciągu tygodnia do zrobienia przetworów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuszkola_babcijabłkaowocePrzetworypektyna
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ih7jot

Dodane przez: Mariola123

MARMOLADA Z JABŁEK

Marmolada z jabłek to łatwy i niedrogi...

dzem z jabłek

Dodane przez: majka190382

DŻEM Z JABŁEK

Do szarlotki,na kanapkę...idealny..swojski,domowy...

kompot z jabłek

Dodane przez: Kamala

Kompot z jabłek papierówek

Dostałam od Cioci dużo jabłek typu...

Marmolada z jabłek

Dodane przez: bietka

Marmolada z jabłek

Pyszna marmolada, która nadaje...

dżemz  jabłek

Dodane przez: Magdalena_Z

Niskosłodzony dżem z jabłek

Idealny do wszelkich deserów.

Marmolada z jabłek i cukinii

Dodane przez: Jaga85

Marmolada z jabłek i cukinii

Co roku staram się by moja spiżarka...