Domowa chałka

  • wyświetlono: 3026 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Chałka jest przepyszna, puszysta i maślana. Najlepiej smakuje posmarowana masłem bądź dżemem.

  • 180min

Składniki

Składniki na 2 chałki :

40-50g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody + 100 ml ciepłego mleka
7 łyżek cukru
2 płaskie łyżeczki soli
1 kg mąki
3 jajka, lekko roztrzepane
100 g masła roztopionego w garnuszku i ostudzonego

Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżeczka wody

Na wierzch: kruszonka : 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru, pół łyżki masła, szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Domowa chałka

  • 1. Drożdże umieścić w misce, zalać ciepłą wodą z ciepłym mlekiem i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą, dodać 850 g mąki, cukier, sól. Cały czas mieszając dodawać następnie jajka i masło. Dobrze wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 150 g mąki - czasem należy jej dać mniej, innym razem więcej. Wszystko zależy od tego, jakiej konsystencji jest ciasto - powinno być dosyć luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące.

    Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjąć je na blat i wyrabiać kolejne 5-10 minut. Uformować kulę, lekko spryskać ją olejem i włożyć do miski na 2 godziny. W tym czasie należy ciasto 2 razy ''zbić'' drewnianą łyżką bądź pięścią w celu odgazowania.

    Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części.

    Każdą część podzielić na 4 lub 6 części. Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.

    Chałki przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
    Kiedy wyrosną, posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Można posypać

    Piekarnik nagrzać do 170 st C. z termoobiegiem
    Wstawić chałki i piec ok. 25-35 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

image-2at19fp

Dodane przez: Magster

CHAŁKA DROŻDŻOWA

Tradycyjna chałka drożdżowa obok...

chałka żyrafa

Dodane przez: Mroofinka

Chałka żyrafa

Tradycyjna lekko słodka chałka...

image-21oe7ix

Dodane przez: karolinaholly

SŁODKA CHAŁKA

Wspaniała domowa chałka, smakuje...

Maślana chałka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Maślana chałka

Z dwa lata już nie piekłam chałki,...

Maślana chałka

Dodane przez: jolantagłówka

Maślana chałka

Smakuje nawet z samym masłem. Z...

Maślana chałka

Dodane przez: anemon

Maślana chałka

Chałka to tradycyjny lekko słodki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE