Chałka jest przepyszna, puszysta i maślana. Najlepiej smakuje posmarowana masłem bądź dżemem.
3 godz.
Składniki:
Składniki na 2 chałki :
40-50g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody + 100 ml ciepłego mleka
7 łyżek cukru
2 płaskie łyżeczki soli
1 kg mąki
3 jajka, lekko roztrzepane
100 g masła roztopionego w garnuszku i ostudzonego
Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżeczka wody
Na wierzch: kruszonka : 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru, pół łyżki masła, szczypta soli
Puszysta domowa chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże umieścić w misce, zalać ciepłą wodą z ciepłym mlekiem i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą, dodać 850 g mąki, cukier, sól. Cały czas mieszając dodawać następnie jajka i masło. Dobrze wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 150 g mąki - czasem należy jej dać mniej, innym razem więcej. Wszystko zależy od tego, jakiej konsystencji jest ciasto - powinno być dosyć luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące.
Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjąć je na blat i wyrabiać kolejne 5-10 minut. Uformować kulę, lekko spryskać ją olejem i włożyć do miski na 2 godziny. W tym czasie należy ciasto 2 razy ''zbić'' drewnianą łyżką bądź pięścią w celu odgazowania.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części.
Każdą część podzielić na 4 lub 6 części. Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.
Chałki przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Kiedy wyrosną, posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Można posypać
Piekarnik nagrzać do 170 st C. z termoobiegiem
Wstawić chałki i piec ok. 25-35 minut.
Komentarze