Puszysta domowa chałka

4.5 (162 ocen)

  • 3 godz.

Chałka jest przepyszna, puszysta i maślana. Najlepiej smakuje posmarowana masłem bądź dżemem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na 2 chałki :

    40-50g świeżych drożdży
    300 ml ciepłej wody + 100 ml ciepłego mleka
    7 łyżek cukru
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 kg mąki
    3 jajka, lekko roztrzepane
    100 g masła roztopionego w garnuszku i ostudzonego

    Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżeczka wody

    Na wierzch: kruszonka : 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru, pół łyżki masła, szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Puszysta domowa chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże umieścić w misce, zalać ciepłą wodą z ciepłym mlekiem i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą, dodać 850 g mąki, cukier, sól. Cały czas mieszając dodawać następnie jajka i masło. Dobrze wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 150 g mąki - czasem należy jej dać mniej, innym razem więcej. Wszystko zależy od tego, jakiej konsystencji jest ciasto - powinno być dosyć luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące.

    Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjąć je na blat i wyrabiać kolejne 5-10 minut. Uformować kulę, lekko spryskać ją olejem i włożyć do miski na 2 godziny. W tym czasie należy ciasto 2 razy ''zbić'' drewnianą łyżką bądź pięścią w celu odgazowania.

    Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części.

    Każdą część podzielić na 4 lub 6 części. Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.

    Chałki przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
    Kiedy wyrosną, posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Można posypać

    Piekarnik nagrzać do 170 st C. z termoobiegiem
    Wstawić chałki i piec ok. 25-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować