DOMOWA CHAŁKA

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Idealna na drugie śniadanie. Uwielbiana przez dzieci. Dobrze smakuje z konfiturami, dżemami lub jako tosty francuskie.

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • * 50 g świeżych drożdży
    * 2 łyżki cukru brązowego
    * 1 szklanka mleka 2%
    * 100 g masła roślinnego
    * 2 żółtka
    * 500 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowa chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy. Następnie rozrabiamy dokładnie z cukrem i drożdżami. Masło roztapiamy w rondelku i przelewamy do przesianej mąki i żółtek. Potem dodajemy zawartość miski z drożdżami i wyrabiamy dokładnie ręką. Z ciasta wyplatamy warkocz i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi już swoją objętość, przed włożeniem do piekarnika smarujemy j górę ciasta roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy około 35minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować