Dietetyczne gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kapustę oczyszczamy ze zbędnych liści i sparzamy w garnku z gorącą wodą niedługo bo kapusta jest młoda w międzyczasie filety z kurczaka myjemy osuszamy i mielimy przez maszynkę cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni w wysokim garnku gotujemy ryż i kaszę . Kiedy wszystkie produkty będą już ostudzone robimy farsz z ryżu, kaszy, cebulki, i przypraw. Na liściu kapusty układamy farsz i delikatnie zwijamy , wyrabiamy tak wszystkie liście a gołąbki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową wysmarowaną delikatnie oliwą, tak ułożone ciasno obok siebie gołąbki przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 45 min w 180 st. sprawdzamy czy są miękkie i na kilka minut zdejmujemy folię aby móc zrumienić delikatnie kapustę. Na koniec można zrobić sosik pomidorowy polać po gołąbkach. Podajemy na obiad z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Smacznego!!!
Komentarze