Wersja zapiekanki typowo zimowa, skomponowana z zielonych warzyw, pachnącego, wędzonego łososia i masy jajeczno-serowej na bazie wędzonego twarogu.A teraz najważniejsze: ćwiartka ma zaledwie 200 kalorii.
60 min
Składniki:
1 brokuł lub 1 opakowanie mrożonych różyczek
1 opakowanie wędzonego łososia (ok. 100g)
1 cukinia
pół pora (zielonej części)
pęczek szczypiorku
2 jajka
100g wędzonego twarogu
150g chudego serka kremowego, np. Linessa 5% z Lidla
sól, pieprz, ulubione zioła, ja dałam przyprawę Kamis Fit Up! do twarożków
Dietetyczna zapiekanka z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł gotujemy w osolonym wrzątku, ale nie za długo, wciąż ma być sprężysty. Cukinię myjemy, kroimy w półtalarki, solimy, wrzucamy na parę minut na patelnię, najlepiej grillową. Por kroimy w talarki, szczypiorek szatkujemy. W naczyniu żaroodpornym układamy różyczki brokuła, cukinię, por oraz plastry łososia.
Przygotowujemy masę jajeczno-serową. Jajka wbijamy do miski, dodajemy kremowy serek oraz pokruszony twaróg, wszyztko razem mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do twarożków. Zalewamy masą warzywa i łososia, obficie posypujemy szczypiorkiem.
Pieczemy przez około 40 minut w tenperaturze 180 stopni C. Na ostatnie 5 minut możemy włączyć grill.
Komentarze