Dietetyczna Tarta Wegetariańska

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

Przepis na tartę, którą przygotujesz szybko i za małe pieniądze, mimo prostych składników zaskoczysz wszystkich wyśmienitą potrawą. Dodatkowym atutem jest, że nawet najzagorzalszy przeciwnik warzyw będzie w szoku, jak dobrze mogą smakować.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 jajko
    1 1/2 mąki pełnoziarnistej (można też użyć pszennej)
    150 gram jogurtu naturalnego
    sól
    bazylia, oregano

    Farsz:
    200 gram szpinaku
    dwie łyżki serka twarogowego np. z ziołami/ z czosnkiem
    2 pomidory
    1 cuknia
    1 duża papryka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    kilka pieczarek
    ser tarty
    150 gram jogurtu naturalnego
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Dietetyczna tarta wegetariańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki zagnieść na ciasto, uformować z niego kulkę i wstawić do zamrażalnika na około 10 minut. Następnie rozwałkować, ułożyć na blaszce lub formie silikonowej i piec w około 180 stopniach przez 7-10 minut(bez farszu).

    Farsz:
    Cebulę i czosnek podsmażyć, dodać pokrojone pomidory, paprykę i pieczarki, dusić. Cukinię zetrzeć na tarce, kiedy duszone warzywa zmiękną i puszczą soki dodać cukinię, która powinna zagęścić farsz. Doprawić solą, ziołami, według własnego upodobania.
    W tym samym czasie rozmrozić szpinak dodać serek twarogowy, doprawić czosnkiem i solą.
    Starty ser połączyć z jogurtem i jajkiem, wymieszać.

    Na ówcześnie upieczone ciasto wykładamy masę szpinakową, przykrywamy farszem warzywnym i na wierzch wylewamy jogurt zmieszany z serem i jajkiem tak, aby dokładnie przykrywał farsz. Wstawiamy całość do piekarnika na kolejne 10-15 minut, aż masa serowa się upiecze i zrumieni. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować