Diabełek

5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem młodą mamą.Lubię piec ciasta.Diabełek zasmakował domownikom i robię go nie tylko w niedziele.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 5 jajek
    ● 1 op. cukru waniliowego
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● po 1/2 szkl. mąki pszennej i ziemniaczanej
    ● sól
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 2 łyżki kakao
    Masa:
    ● 60 dag serka homogenizowanego waniliowego
    ● 3 galaretki (np. 2 wiśniowe i 1 cytrynowa)
    Oraz: spirytus do nasączenia
    ● polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Diabełek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek.
    Do białek wsypujemy szczyptę
    soli, ubijamy sztywną pianę.
    Ciągle ubijając, dodajemy cukier
    i cukier waniliowy
  • 2. Do piany dodajemy kolejno
    żółtka. Wsypujemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem
    do pieczenia.
  • 3. Na blachę o wym. 28x24 cm
    wyłożoną papierem do pieczenia
    wykładamy ciasto. Pieczemy
    ok. 35 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temp. 180 °C.
    Pozostawiamy w nim ciasto, aż
    nieco wystygnie.
  • 4. Galaretki rozpuszczamy
    osobno w 3/4 szklanki wrzącej
    wody, studzimy. 40 dag serka
    mieszamy z galaretkami wiśniowymi,
    20 dag – z cytrynową.
    Biszkopt przekrawamy na pół.
    Spód ciasta wkładamy do blachy,
    nasączamy spirytusem.
    Rozsmarowujemy masę z galaretką
    wiśniową. Przykrywamy
    drugim, też nasączonym, biszkoptem.
    Wykładamy drugą masę.
    Wstawiamy do lodówki, aby
    masy stężały. Dekorujemy polewą
    czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować