ciasto "Diabełek"

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Ciasto jest po prostu szatańsko pyszne i diabolicznie kaloryczne, ale co tam, pyyyycha :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • biszkopt jasny:
    3 jaja
    4 łyżki cukru
    2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    mały słoiczek nutelli (240 gramów)

    ciasto bakaliowe:
    2 białka
    0,5 szklanki (60 gramów) drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
    50 gramów wiórków kokosowych
    50 gramów rodzynek (wymieszałam na pół z suszoną żurawiną)
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki cukru pudru
    50 gramów gorzkiej czekolady startej na dużych oczkach

    masa budyniowa:
    1 budyń waniliowy bez cukru (40 gramów)
    4 łyżki cukru
    125 gramów masła
    1,5 szklanki mleka
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

    ciemny biszkopt:
    3 jaja
    3 łyżki mąki pszennej tortowej
    4 łyżki cukru
    1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa mascarpone:
    250 gramów serka mascarpone
    100 gramów białej czekolady
    dodatkowo:
    4 łyżki ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto "diabełek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jasny biszkopt.
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 - 24 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić. Równomiernie posmarować nutellą. Jeśli stała w lodówce, lekko ją podgrzać, aby łatwo dała się rozprowadzać.

    Ciemny biszkopt.
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, miksować chwilkę, potem delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 - 24 cm, piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.
    Ciasto bakaliowe.
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną, zmiksować do połączenia składników, wsypać bakalie i startą czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 – 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni, papier odkleić dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta.
    Posmarowany masą czekoladową jasny biszkopt przykryć ciastem bakaliowym, lekko docisnąć.

    Masa budyniowa:
    1 szklankę mleka zagotować z masłem i cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzić budyń z dodatkową łyżeczką mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać. Ugotować budyń (będzie dość gęsty). Jeszcze gorący wyłożyć na ciasto bakaliowe, wygładzić powierzchnię. Przykryć ciemnym biszkoptem.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, schłodzić do temperatury pokojowej, utrzeć z serkiem mascarpone na gładką masę. Następnie posmarować nią ciemny biszkopt, wygładzić powierzchnię, posypać ciemnym kakao i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Wesele Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować