Deser z mascarpone i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Jeżyny opłukać i włożyć do małego garnuszka, posypać brązowym cukrem i polać jedną łyżką soku z cytryny.
2.Ciągle mieszajac, podgrzewać je przez około 4 minuty, aż cukier dokladnie się rozpuści (jeżyny powinny zmienić kolor). Odstawić do wystudzenia.
Z pozostałego soku cytrynowego i cukru pudru zrobić lukier (utrzeć dokładnie oba skladniki).
3.Ser mascarpone przełożyć do miski, dodać lukier i skórkę z cytryny, wymieszać.
Biszkopty dokładnie pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Biszkopty przełożyć na dno pucharków do deserów. Na spód biszkopotowy wyłożyć krem mascarpone a na wierzchu położyć jeżyny i polać jeżynowym syropem.
UWAGA: Serek mascarpone można równie dobrze zastąpić serem ricotta.
Komentarze