Jagodowy deser z chia i mascarpone

4.49 (209 ocen)

  • 60 min

Pyszny lekki letni deser któremu trudno się oprzeć

  • 60 min

Składniki:

  • na 2 porcje

    Składniki podstawowe:
    1 białko
    150 g serka mascarpone
    100 g jagód (mogą być mrożone)

    Składnik dodatkowy:
    250 ml mleka lub jogurtu pitnego (do wyboru)

    Składniki robocze:
    2 łyżeczki cukru pudru
    2 łyżeczki chia

    dekoracja:
    jagody
Wystaw ocenę:

4.49 (209 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodowy deser z chia i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody miksujemy z mlekiem lub jogurtem do picia. Po zmiksowaniu wsypujemy do nich 2 łyżeczki chia, mieszamy i odstawiamy, aż ziarenka napęcznieją. Następnie przekładamy je do 1/2 wysokości słoiczków lub szklanek.
    Białko ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem aby był puszysty a następnie łączymy z ubitym białkiem. Tak powstałą piankę nakładamy na jagodowy mus. Dekorujemy kilkoma jagodami.

Porady

Jeśli nie macie w domu chia można je pominąć i do zmiksowanych jagód zamiast rzadkiego jogurtu do picia lub mleka trzeba dodać gęsty jogurt typu greckiego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Nasiona chia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować