Deser warstwowy z dżemem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny i cieszący oczy deser.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 łyżki dżemu truskawkowego (lub innego)
    125 g ricotty
    1 łyżeczka żelatyny
    4 łyżki gorącej wody
    2 spore ciasteczka biszkopty
    100 ml śmietanki 30%
    1 łyżeczka cukru pudru
    posypka cukrowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser warstwowy z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy, aż się rozpuści, odstawiamy. Do dwóch pucharków wkładamy na dno po 1 łyżce dżemu truskawkowego. Ricottę przekładamy do miseczki, dokładamy 2 łyżki dżemu i mieszamy dokładnie. Na koniec dolewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę serową na dżem w równych porcjach. Na masie serowej delikatnie układamy 2 biszkopty. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i układamy na biszkoptach. Górę dekorujemy posypką cukrową. Wstawiamy pucharki do lodówki na kilka godzin. Podajemy schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować