Zapraszam na smaczny i lekki deser warstwowy. Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i tani. Dzieci będą nim zachwycone. Polecam
3 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 galaretki truskawkowe w proszku (lub inne)
240 g jogurtu naturalnego
1/2 szkl słodkiej śmietanki 30 %
1 łyżka cukru pudru
posypka w kształcie serduszka
Warstwowy deser galaretkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody a drugą w 1 szkl gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka (rozpuszczona w 400 ml) ostygnie to przelewamy do 4 pucharków na dno po 7 łyżek i wstawiamy pucharki do lodówki, aż galaretka w nich stężeje. Do jogurtu przelewamy galaretkę rozpuszczoną w 1 szkl wody i dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy masę jogurtową (po 17 łyżek)na zastygniętą galaretkę i wstawiamy do lodówki. Jak reszta galaretki zacznie tężeć, przekładamy ją na masę jogurtową po 4 łyżki. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i układamy na górze deseru. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy jadalną posypką w kształcie serduszek.
Komentarze