Deser śmietankowy z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do stężenia. Herbatniki pokrusz na pył i połącz z roztopionym, wystudzonym masłem. Odstaw w chłodne miejsce.
2.Serki połącz z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Żelatynę rozpuść w odrobinie gorącej wody i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej i połącz z serkami. Galaretki pokrój w niewielką kostkę i dodaj do serków.
3.Podłużną, półokrągłą foremkę (o dł.35 cm) wyłóż folią spożywczą. Rozsmaruj połowę masy serowej z galaretkami. Następnie, w rządku poukładaj wiśnie i przykryj pozostałą masą. Na wierzchu wyłóż kruchy spód i wygładź. Gotowy sernik przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na min.3-4 godz.(a najlepiej na całą noc). Po tym czasie odwiń folię i przewróć naczynie do góry dnem. Wierzch udekoruj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i dowolnymi owocami. Smacznego!
Komentarze