Deser śmietankowy z galaretkami

2 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Lekki sernik na zimno, z galaretkami, na kruchym spodzie to idealny deser na upalne, letnie dni :)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g herbatników kakaowych
    120 g roztopionego masła
    4 serki homogenizowane waniliowe (po 140 g)
    3 płaskie łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    po pół galaretki zielonej i żółtej
    3 łyżeczki żelatyny
    1 czekolada deserowa (100 g)
    100 g wiśni (bez pestek)
    dowolne owoce (u mnie maliny, brzoskwinie i jeżyny)
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Sernik na zimno

Deser śmietankowy z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do stężenia. Herbatniki pokrusz na pył i połącz z roztopionym, wystudzonym masłem. Odstaw w chłodne miejsce.
  • 2. Serki połącz z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Żelatynę rozpuść w odrobinie gorącej wody i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej i połącz z serkami. Galaretki pokrój w niewielką kostkę i dodaj do serków.
  • 3. Podłużną, półokrągłą foremkę (o dł.35 cm) wyłóż folią spożywczą. Rozsmaruj połowę masy serowej z galaretkami. Następnie, w rządku poukładaj wiśnie i przykryj pozostałą masą. Na wierzchu wyłóż kruchy spód i wygładź. Gotowy sernik przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na min.3-4 godz.(a najlepiej na całą noc). Po tym czasie odwiń folię i przewróć naczynie do góry dnem. Wierzch udekoruj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i dowolnymi owocami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować