Deser mleczny

4.49 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Robię go od 20 lat. Nikomu się nie znudził.

Składniki:

  • ● 2 szkl. mleka
    ● 2 jajka
    ● 4 łyżeczki cukru
    ● sól
    ● cukier waniliowy lub kawałek laski wanilii
    ● dżem
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser mleczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z 3 łyżeczkami cukru i odrobiną soli. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając łyżeczkę cukru.
  • 2. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. Pianę dzielimy na 4 części i na chwilę kładziemy na wrzące mleko. Zagotowujemy, odwracamy. Łyżką cedzakową przekładamy kule do kompotierek.
  • 3. Wrzące mleko wlewamy do żółtek, chwilę podgrzewamy, mieszając (nie gotujemy). Zdejmujemy, gdy mleko zgęstnieje. Oblewamy kule, studzimy. Dekorujemy dżemem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Notka redakcyjna

PPWS_07-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować