Orzeźwiający deser z kiwi i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa:
kisiele ugotować w 3 szklankach wody.
Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.
2.Pianka:
galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać do niej tężejącą galaretkę. Pokroić drobno 1 paczkę żelek i wymieszać z pianką.
3.Mus:
4 kiwi obrać, pokroić, miętę umyć i wszystko zmiksować blenderem na jednolity mus
4.Herbatniki rozkruszamy na piasek, np. wałkiem albo drewnianym tłuczkiem.
5.Pozostałe żelki kroimy drobno oraz pozostałe kiwi kroimy w plastry.
6.Do lampek do wina, albo salaterek do lodów, najpierw dajemy rozkruszone herbatniki, następnie wystudzoną masę z masła, kisielu i galaretki, na masę układamy pokrojone kiwi (parę plasterków zostawiamy do ozdobienia) następnie zalewamy wystudzoną masę piankową z żelkami, na koniec polewamy musem z kiwi i mięty.
7.Ozdabiamy owocem kiwi, oraz listkami mięty i żelkami.
Komentarze