Deser czekoladowy w wersji light

0 (0 ocen)

Parę dni temu świętowałam dodanie 500-tnego przepisu i powinien być tort ale dieta na to nie pozwala i dlatego mój mały sukces świętowałam takim deserkiem i ma on tylko 120-130 kcal, super co?Pomysł zaczerpnięty z bloga Kingi Paruzel i lekko zmodyfikowany do moich potrzeb:)

Składniki:

  • 100 ml mleka 0,5%
    jogurt naturalny 0%
    1 łyżeczka słodziku w pudrze
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka żelatyny
    1,5 łyżki wody
    1 łyżka płatków owsianych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Deser czekoladowy w wersji light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kakao rozpuścić w mleku 1. Do rondelka wlać mleko, dodać słodzik oraz kakao. Postawić na ogień i ogrzewać aż kakao się rozpuści. Zdjąć z ognia.
  • rozpuścić żelatyne 2. Żelatynę rozpuścić w 1,5 łyżki gorącej wody. Następnie stopniowo dodawać ją do mleka z kakao i dobrze wymieszać. Ostudzić.
  • dodać jogurt i wymieszać 3. Do zimnego mleka ( z dodatkami) dodać jogurt naturalny i dobrze połączyć ze sobą. Przelać do szklanki lub pucharka i odstawić do lodówki na około 2 godziny ( do stężenia).
  • 4. Płatki uprażyć na suchej i czystej patelni do zrumienienia. Przed podaniem posypać deser uprażonymi płatkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować