Eton mess z truskawkami

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Eton mess to nic innego jak "bałagan", czyli niedbale wymieszane ze sobą rozgniecione owoce i ubita kremówka z dodatkiem bez. Całość tworzy niesamowicie spójną kompozycję i fajny efekt wizualny, przy niewielkim nakładzie pracy.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g truskawek
    200 ml mocno schłodzonej śmietany 30%
    1 łyżka drobnego cukru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    40 g mini bez
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Eton mess z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki zasypać cukrem i rozgnieść widelcem niezbyt dokładnie. Schłodzoną śmietanę ubić z ekstraktem na gęsty krem. Połowę śmietany wymieszać niedbale z połową rozgniecionych truskawek. Na dno szklanek wsypać bezy. Dodać rozgniecione truskawki, truskawki ze śmietaną oraz samą śmietanę. Warstwy układać aż do wyczerpania składników. Podawać od razu po przygotowaniu.

Porady

Jeśli używacie większych bez, należy je lekko pokruszyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 30% Truskawki Beziki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować