Delikatny jak chmurka sernik amaretto

  • wyświetlono: 1467 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Wymaga czasu i cierpliwości, ale smakuje doskonale zaraz po upieczeniu, jak i po kilku dniach

Monika Adamczyk
  • 200min

Składniki

Spód:
• 40 g miękkiego masła lub margaryny
• 60 g cukru
• 1 duże jajko lub dwa małe
• 80 g zmielonych migdałów
• 80 g gorzkiej czekolady
• 2 łyżki likieru amaretto

oraz:
• paczka biszkoptów

do nasączenia biszkoptów:
• 50 ml wody
• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Masa serowa:

• 1 kg twarogu
• 200 ml śmietanki kremowej 36%
• 1 szkl. cukru pudru
• 6 żółtek
• 6 białek
• 1 torebka budyniu waniliowego
• cukier waniliowy
• 2 łyżki likieru Amaretto

Sposób przygotowania przepisu:

Delikatny jak chmurka sernik amaretto

  • Biszkopty ułożyć na masie1. Spód:
    Czekoladę połamać na drobne kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Utrzeć miękkie masło z cukrem, dodać jajko, ubijać jeszcze trochę i dodać zmielone migdały, amaretto oraz czekoladę. Zmiksować, wylać do natłuszczonej formy. Na masie ułożyć nasączone kawą biszkopty, piec w 170 st. ok. 15-20 minut.
  • 2. Masa serowa:
    Śmietankę wymieszać z serem (ja dodatkowo miksuję blenderem, żeby rozbić ewentualne grudki sera). Dodawać po jednym żółtku na zmianę z łyżką cukru pudru i miksować. Na końcu dodać budyń i cukier waniliowy oraz amaretto.
  • 3. W oddzielnej misce ubić białka, można dodać szczyptę soli, aby lepiej się ubiły. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, do którego wcześniej należy włożyć miskę z wodą, aby w piekarniku była para. Piec ok. 60 minut.
  • 4. Ważne jest, aby w czasie ani po skończeniu pieczenia nie otwierać drzwiczek, tylko zostawić ciasto w środku do wystygnięcia. Dzięki temu sernik nie popęka ani nie opada. Gdy piekarnik nie jest już gorący, można stopniowo otwierać drzwiczki.

Porady

Jeżeli nie mam twarogu do serników, zwykły twaróg rozdrabniam blenderem ze śmietanką. Musi to jednak być zrobione bardzo dokładnie.
Jeżeli komuś sernik wydaje się za bardzo "amarettowy", można pominąć likier w robieniu spodu.
Ważne jest, aby składniki miały temperatuję pokojową.
Piekę w formie o średnicy 27 cm.
Na górę kładę folię aluminiową - lubię "blade" serniki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortysernikdeseryamarettodelikatny

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik delikatny z kokosem

Dodane przez: anjaa

Sernik delikatny z kokosem

Szybki sernik bez spodu. Delikatny,...

gotowe

Dodane przez: ziutula

delikatny sernik z nutą piernika

sernik jest delikatny i ma przyjemny...

image-0oi561t

Dodane przez: Madame2006

Delikatny sernik z polewą toffi

Mięciutki, wilgotny, po prostu...

image-0paimbh

Dodane przez: moniaaa19936

LEKKI JAK CHMURKA - TORCIK MOCNO CZEKOLADOWY

Delikatny ze zdecydowanym smakiem...

SERNIK ŚMIETANKOWY JAK PTASIE MLECZKO

Dodane przez: Kuchnia Viki

SERNIK ŚMIETANKOWY JAK PTASIE MLECZKO

Sernik delikatny jak chmurka wręcz...

Sernik

Dodane przez: oluś

Delikatny sernik na zimno

W konsystencji przypominający delikatną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE