Tort migdałowy na chrzciny

  • wyświetlono: 1143 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tort na chrzciny, którym może również delektować się karmiąca mama

Monika Adamczyk
  • 180min

Składniki

Na biszkopt:
3/4 szklanki cukru
6 jajek
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Na bezę:
4 białka
mała szczypta soli
1,5 szkl. cukru pudru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Na masę:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 torebka cukru waniliowego
2 żółtka
250 g masła
100 g migdałów mielonych
kilka kropel olejku migdałowego (lub w wersji alkoholowej - amaretto)

Do nasączenia:
1/2 szkl. przegotowanej wody
kilka kropel olejku migdałowego (lub w wersji alkoholowej - amaretto)

Słoiczek kwaśnego dżemu (u mnie: dżem porzeczkowy)
Gotowa masa marcepanowa

Sposób przygotowania przepisu:

Tort migdałowy na chrzciny

  • 1. Biszkopt:
    Ubić jajka z cukrem przez ok. 10 minut. Do dobrze ubitej masy dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w 200 st. przez ok. 20 - 25 minut (do suchego patyczka), wyłączyć piekarnik i powoli wystudzić biszkopt w piekarniku.
  • 2. Beza:
    ubić białka ze szczyptą soli, do ubitych porcjami dodawać cukier puder, dalej ubijać. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Wylać do formy, w której piekliśmy biszkopt (żeby krążki miały tą samą wielkość).
    Piec, a raczej suszyć w 150st. z termoobiegiem przez ok. 30 min, zmniejszyć temp. do 120 st. i zostawić w piekarniku na 1 godz.
  • 3. Masa:
    Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki. Zagotować cały czas mieszając, ostudzić.
    Zmiksować miękkie masło, dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową, na końcu dodać mielone migdały i olejek migdałowy (amaretto), wymieszać.
  • 4. Biszkopt przekroić na dwie części, nasączyć ponczem przygotowanym z przegotowanej wody i olejku migdałowego (amaretto). Posmarować krążek cienką warstwą dżemu, na to 1/3 masy migdałowej, na nią beza, znów cienka warstwa dżemu, masa, biszkopt. Boki wyrównać, posmarować masą migdałową, można obsypać migdałami. Na wierzch położyć rozwałkowany płatek masy marcepanowej, udekorować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortmigdałychrzciny

Komentarze

Podobne przepisy

Tort migdałowy w paski

Dodane przez: Kloruś

Tort migdałowy w paski

Tort migdałowy wymarzył sobie na...

Tort migdałowy z Daim

Dodane przez: alexis90

Tort migdałowy z Daim

Pyszny, inny niż wszystkie tort...

image-03fsi9a

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

JESIENNY TORT CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWY

Oto moja propozycja na pozytywne...

image-04412ry

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Tort Zebra śmietankowo-migdałowy

Piękny, efektowny tort w paski,...

Tort kakaowo-migdałowy

Dodane przez: Bilcia

Tort kakaowo - migdałowy

Pyszny, szybki, prosty i na każdą...

Tort migdałowy

Dodane przez: Karina253

Tort migdałowy

Idealny dla tych którzy uwielbiają...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE