Delikatna zupa ziemniaczana z mięsem i cebulką

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo smaczna, kremowa i sycąca zupa z dużą ilością ziemniaków, smażoną cebulką i mięsem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Baza:
    -2 l wody
    -30 dag schabu bez kości
    -30 dag łopatki wieprzowej bez kości
    -1 pęczek natki pietruszki
    -3 ząbki czosnku
    -3 marchewki
    -1 pietruszka
    -1 seler
    -1 por
    -5 ziaren ziela angielskiego
    -2 liście laurowe
    -1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu

    Pozostałe:
    -1 kg ziemniaków
    -2 marchewki
    -1 pietruszka
    -3 duże cebule
    -300 g śmietany 18%
    -1 łyżka majeranku
    -1,5 łyżki masła klarowanego
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Delikatna zupa ziemniaczana z mięsem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy. Gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę, dodajemy obrane warzywa, natkę, ziele, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotujemy 30 minut.
  • 2. Po tym czasie warzywa i mięso wyławiamy, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na grubych oczkach marchew i pietruszkę. Gotujemy 15 minut.
  • 3. W tym czasie na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy się zrumieni, na patelnię wrzucamy wyłowione pokrojone w kostkę schab i łopatkę. Smażymy chwilę i wrzucamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze kilka minut.
  • 4. Śmietanę mieszamy w dwóch łyżkach wazowych zupy, aby ją zahartować. Stopniowo, ciągle mieszając zawartość garnka wlewamy do zupy. Dodajemy przetarty przez dłonie majeranek. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować