Bardzo smaczna, kremowa i sycąca zupa z dużą ilością ziemniaków, smażoną cebulką i mięsem.
1 godz. 10 min
Składniki:
Baza:
-2 l wody
-30 dag schabu bez kości
-30 dag łopatki wieprzowej bez kości
-1 pęczek natki pietruszki
-3 ząbki czosnku
-3 marchewki
-1 pietruszka
-1 seler
-1 por
-5 ziaren ziela angielskiego
-2 liście laurowe
-1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu
Pozostałe:
-1 kg ziemniaków
-2 marchewki
-1 pietruszka
-3 duże cebule
-300 g śmietany 18%
-1 łyżka majeranku
-1,5 łyżki masła klarowanego
-sól i pieprz
Delikatna zupa ziemniaczana z mięsem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy. Gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę, dodajemy obrane warzywa, natkę, ziele, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotujemy 30 minut.
2.Po tym czasie warzywa i mięso wyławiamy, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na grubych oczkach marchew i pietruszkę. Gotujemy 15 minut.
3.W tym czasie na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy się zrumieni, na patelnię wrzucamy wyłowione pokrojone w kostkę schab i łopatkę. Smażymy chwilę i wrzucamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze kilka minut.
4.Śmietanę mieszamy w dwóch łyżkach wazowych zupy, aby ją zahartować. Stopniowo, ciągle mieszając zawartość garnka wlewamy do zupy. Dodajemy przetarty przez dłonie majeranek. Smacznego :)
Komentarze