Delikatna truskawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno,dodać cukry. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Dodać proszek do pieczenia i mąkę.
Biszkopt wyłożyć na blachę prostokątną i piec przez około 20min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2. Krem budyniowy: 0,5 szklanki mleka gotujemy z 4 łyżkami cukru i mieszamy do rozpuszczenia cukru. W pozostałym mleku rozprowadzamy dokładnie obie mąki oraz żółtka. Kiedy mleko z cukrem zawrze, dodajemy wymieszany, zimny roztwór i wszystko energicznie mieszamy.
Budyń studzimy. Masło ucieramy aż będzie białe i stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu. Kiedy powstanie gładka masa, to możemy wyłożyć ją na biszkopt.
3. Krem wraz z mlekiem miksujemy przez około 3min. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, studzimy i dodajemy do kremu.
1/2 kremu wykładamy na budyń, układamy biszkopty i przykrywamy pozostałym kremem.
4. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody.
Na krem układamy truskawki i wylewamy tężejąca galaretkę.
Komentarze