Truskawka Jakuba

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki
    1 margaryna
    6 żółtek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanki śmietany 18%
    1/2 szklanki cukru pudru

    PIANKA:
    6 białek (najlepiej białka od razu podzielić po 2)
    6 łyżek cukru
    3 kisiele truskawkowe w proszku

    MASA:
    1 budyń truskawkowy
    2 łyżki cukru
    2 1/2 szklanki mleka
    1 galaretka truskawkowa
    25 dag masła lub margaryny

    DODATKOWO:
    60 - 70 dag truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawka jakuba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Składniki ciasta zagnieść do uzyskania elastycznej kuli. Jeżeli zajdzie taka potrzeba należy dodać więcej mąki, ciasto nie może się kleić. Ciasto schłodzić w lodówce przez około godzinę a następnie podzielić na 6 równych części (ok. 180 g każda).
  • 2. PIANKA:
    Białka najlepiej od razu podzielić sobie na 3 czyli po 2 do jednej szklanki. Dwa białka ubić na sztywno i dodać 2 łyżki cukru a następnie 1 kisiel. Tak przygotowaną pianę rozsmarować na rozwałkowane ciasto. Na pianę ułożyć w niewielkich odstępach 1/3 część truskawek. Rozwałkować kolejny kawałek ciasta i przykryć nim pianę z kisielem i truskawkami. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180*C na lekko złoty kolor ok. 30-40 min. Czynność powtórzyć dwukrotnie, w ten sposób otrzymamy 3 oddzielne placki.
  • 3. MASA:
    Ugotować budyń. Wsypać suchą galaretkę i wymieszać (najlepiej mikserem). Wystudzić. Masło ubić, dodawać po łyżce przestudzony budyń. Gotową masą przełożyć wystudzone placki. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować