Truskawka jakuba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Składniki ciasta zagnieść do uzyskania elastycznej kuli. Jeżeli zajdzie taka potrzeba należy dodać więcej mąki, ciasto nie może się kleić. Ciasto schłodzić w lodówce przez około godzinę a następnie podzielić na 6 równych części (ok. 180 g każda).
2.PIANKA:
Białka najlepiej od razu podzielić sobie na 3 czyli po 2 do jednej szklanki. Dwa białka ubić na sztywno i dodać 2 łyżki cukru a następnie 1 kisiel. Tak przygotowaną pianę rozsmarować na rozwałkowane ciasto. Na pianę ułożyć w niewielkich odstępach 1/3 część truskawek. Rozwałkować kolejny kawałek ciasta i przykryć nim pianę z kisielem i truskawkami. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180*C na lekko złoty kolor ok. 30-40 min. Czynność powtórzyć dwukrotnie, w ten sposób otrzymamy 3 oddzielne placki.
3.MASA:
Ugotować budyń. Wsypać suchą galaretkę i wymieszać (najlepiej mikserem). Wystudzić. Masło ubić, dodawać po łyżce przestudzony budyń. Gotową masą przełożyć wystudzone placki. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Komentarze