Delikatna karpatka z galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Ciasto jak u mamy. Kruche, miekkie ciasto karpatkowe przełożone masą budyniową oraz przełamane kwaskowatą galaretką agrestową.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto karpatkowe: 1 1/4szkl. Mąki pszennej 2łyżeczki proszku do pieczenia ok 750ml mleka 4jajka 1szkl. Wody Masa budyniowa: 2łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki ziemniaczanej 3łyżki budyniu waniliowego 1cukier waniliowy 325g margaryny 1/2szkl. Cukru 3łyżki żelatyny dodatkowo: Pokruszona beza do posypania wierzchu galaretka agrestowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy

Delikatna karpatka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto karpatkowe: Wodę zagotować ze 125g margaryny. Stopniowo dodajemy mąkę. Podgotować. Ostudzić. Następnie porcjami wbijamy jajka- zmiksować oraz wsypać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2części i piec w osobnej blaszce 28/24 po 20min w tem. 200C, a potem 10min w 150C.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Zostawić do lekkiego stężenia a następnie wylać delikatnie na 1blat karpatki.Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
  • 3. Masa budyniowa: Budyń wraz z mąkami rozpuszczamy w szklance mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniową. Ugotować budyń. Ostudzić. Resztę margaryny utrzeć z budyniem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3szkl. gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Następnie wlać do masy budyniowej-zmiksować do połączenia składników. Gotową masę wylać na stężałą galaretkę przykryć 2blatem i posypać pokruszoną bezą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować