Lekkie i pyszne ciasto. W przygotowaniu szybkie, tylko trzeba uzbroić się w cierpliwość i dać jej czas aby dobrze się ściągnęła...a ja czasem mam problemy z tym żeby wytrwać:) no cóż taki los łasucha...Zapraszam:)100 g to 103 kcal.
Składniki:
Biszkopt:
1 jajko
2 białka
40 g mąki pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody
Szczypta soli
Wypełnienie:
250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
2 łyżeczki stevii
1 łyżeczka żelatyny
Skórka otarta z 1 cytryny
170 g gotowej galaretki rubinowej
100 g galaretki cytrynowej
Delikatna rolada biszkoptowa z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski przełożyć wszystkie 3 białka. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtko i wymieszać.
2.Dodać wodę i mikserem wymieszać. W dwóch partiach dodać sypkie składniki i delikatnie wymieszać drewniną łyżką. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać.
3.Piec w 170 około 10-12 minut. Wyjąć, przełożyć na czystą ściereczkę. Zdjąć papier i zrolować razem ze ściereczka. Zostawić do ostygnięcia.
4.Wypełnienie:
Galaretki pokroić w kostkę.
Żelatynę zalać jak najmniejszą ilości wody. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Jogurt wymieszać ze stevią i skórka z cytryny.
5.Następnie dodać żelatynę i wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Do masy jogurtowej wrzucić galaretki i delikatnie wymieszać. Biszkopt rozwinąć, rozsmarować masę jogurtową i ostrożnie zrolować. Odłożyć do lodówki na cały noc. Smacznego!
Komentarze