DELIKATNA ROLADA BISZKOPTOWA Z GALARETKĄ

4.5 (194 ocen)

Lekkie i pyszne ciasto. W przygotowaniu szybkie, tylko trzeba uzbroić się w cierpliwość i dać jej czas aby dobrze się ściągnęła...a ja czasem mam problemy z tym żeby wytrwać:) no cóż taki los łasucha...Zapraszam:)100 g to 103 kcal.

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 jajko
    2 białka
    40 g mąki pszennej
    15 g mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki wody
    Szczypta soli
    Wypełnienie:
    250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
    2 łyżeczki stevii
    1 łyżeczka żelatyny
    Skórka otarta z 1 cytryny
    170 g gotowej galaretki rubinowej
    100 g galaretki cytrynowej
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Delikatna rolada biszkoptowa z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski przełożyć wszystkie 3 białka. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtko i wymieszać.
  • 2. Dodać wodę i mikserem wymieszać. W dwóch partiach dodać sypkie składniki i delikatnie wymieszać drewniną łyżką. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać.
  • 3. Piec w 170 około 10-12 minut. Wyjąć, przełożyć na czystą ściereczkę. Zdjąć papier i zrolować razem ze ściereczka. Zostawić do ostygnięcia.
  • 4. Wypełnienie:
    Galaretki pokroić w kostkę.
    Żelatynę zalać jak najmniejszą ilości wody. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Jogurt wymieszać ze stevią i skórka z cytryny.
  • 5. Następnie dodać żelatynę i wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Do masy jogurtowej wrzucić galaretki i delikatnie wymieszać. Biszkopt rozwinąć, rozsmarować masę jogurtową i ostrożnie zrolować. Odłożyć do lodówki na cały noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować