Udka z kurczaka nie muszą być nudne, można podawać w innym wydaniu, ten sposób polecam, gdyż są smaczne i pięknie wyglądają.
Składniki:
12 szt. udek bez podudzi z kurczaka (bez skóry i kości )
sól, pieprz, majeranek, sos sojowy, czosnek granulowany do smaku
FARSZ
50 dag pieczarek
4 plastry schabu wędzonego grubości ok. 5 mm
1 marchew
1 duża główka czosnku
3 łyżki masła
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek do smaku
DODATKOWO
olej do smażenia, kawałek cebuli, kartoflanka lub masło do zagęszczenia sosu.
Czosnkowe udka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
PRZYGOTOWANIE FARSZU
Pieczarki umyć, pokroić w ćwierć plasterki, czosnek, marchew pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć pieczarki, skropić sokiem z cytryny i smażyć do czasu odparowania wody. Dodać czosnek, marchew i smażyć do lekkiego wysmażenia., przyprawić do smaku przyprawami, pozostawić do przestudzenia.
2.Udziec umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić wzdłuż po długości, nie docinając do końca by otrzymać większy kawałek udka, lekko rozbić od strony mięsa, skropić sosem sojowym.
3.
Na każdy kawałek udka nałożyć porcję farszu
4.
Zwinąć w roladkę, obwiązać bawełnianą nicią, posypać przyprawami i odstawić na 30 min w chłodne miejsce.
5. Na patelni rozgrzać olej, smażyć roladki na rumiano z dwóch stron, włożyć pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę smażyć podlewając gorącą wodą celem wytworzenia sosu.
6.
Całość zalać gorącą wodą i dusić do miękkości mięsa.
7. Roladki zdjąć z patelni, przestudzić, usunąć nici.
8.
Sos zagotować, zagęścić kartoflanką rozprowadzoną w zimnej wodzie lub masłem, włożyć pozostały farsz, przyprawić do smaku. Sos zmiksować, ponownie wlać na patelnię, włożyć roladki i całość zagotować.
Porady
Podawać z ziemniakami z wody, kaszą gryczaną, kluskami śląskimi.
Komentarze