CZOSNKOWE UDKA Z PIECZARKAMI

0 (0 ocen)

Udka z kurczaka nie muszą być nudne, można podawać w innym wydaniu, ten sposób polecam, gdyż są smaczne i pięknie wyglądają.

Składniki:


  • 12 szt. udek bez podudzi z kurczaka (bez skóry i kości )
    sól, pieprz, majeranek, sos sojowy, czosnek granulowany do smaku
    FARSZ
    50 dag pieczarek
    4 plastry schabu wędzonego grubości ok. 5 mm
    1 marchew
    1 duża główka czosnku
    3 łyżki masła
    1 łyżka soku z cytryny
    sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek do smaku
    DODATKOWO
    olej do smażenia, kawałek cebuli, kartoflanka lub masło do zagęszczenia sosu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Czosnkowe udka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czosnkowe udka z pieczarkami 1.




    PRZYGOTOWANIE FARSZU

    Pieczarki umyć, pokroić w ćwierć plasterki, czosnek, marchew pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć pieczarki, skropić sokiem z cytryny i smażyć do czasu odparowania wody. Dodać czosnek, marchew i smażyć do lekkiego wysmażenia., przyprawić do smaku przyprawami, pozostawić do przestudzenia.
  • czosnkowe udka z pieczarkami 2. Udziec umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić wzdłuż po długości, nie docinając do końca by otrzymać większy kawałek udka, lekko rozbić od strony mięsa, skropić sosem sojowym.
  • czosnkowe udka z pieczarkami 3.
    Na każdy kawałek udka nałożyć porcję farszu
  • czosnkowe udka z pieczarkami 4.
    Zwinąć w roladkę, obwiązać bawełnianą nicią, posypać przyprawami i odstawić na 30 min w chłodne miejsce.
  • czosnkowe udka z pieczarkami 5. Na patelni rozgrzać olej, smażyć roladki na rumiano z dwóch stron, włożyć pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę smażyć podlewając gorącą wodą celem wytworzenia sosu.
  • czosnkowe udka z pieczarkami 6.
    Całość zalać gorącą wodą i dusić do miękkości mięsa.
  • czosnkowe udka z pieczarkami 7. Roladki zdjąć z patelni, przestudzić, usunąć nici.
  • czosnkowe udka z pieczarkami 8.
    Sos zagotować, zagęścić kartoflanką rozprowadzoną w zimnej wodzie lub masłem, włożyć pozostały farsz, przyprawić do smaku. Sos zmiksować, ponownie wlać na patelnię, włożyć roladki i całość zagotować.

Porady

Podawać z ziemniakami z wody, kaszą gryczaną, kluskami śląskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować