Kapusta czerwona ze skwarkami

  • wyświetlono: 3213 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Smaczna forma surówki obiadowej na gorąco z czerwonej kapusty. Pasuje do mięsa, ryby, jajka sadzonego.

  • 40min

Składniki

1 kg obranej czerwonej kapusty
1 średnia cebula
15 dag cienkiej słoniny
sól, cukier, pieprz czarny, sok z cytryny- do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Kapusta czerwona ze skwarkami

  • czerwona kapusta1. Kapustę czerwoną oczyszczamy ze zwiędłych, uszkodzonych liści, myjemy.
  • kapusta czerwona poszatkowana2. Kroimy na pół. Wycinamy głąb. Szatkujemy, niezbyt drobno.
  • poszatkowana kapusta czerwona w garnku3. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, ok. 3/4 wysokości.
  • gotowanie kapusty czerwonej4. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem. Solimy.
    Uważajmy, aby nie wykipiała.
  • pokrojona cebula5. Kiedy kapusta będzie miękka, odcedzamy ją.
    Od razu zakwaszamy kapustę sokiem z cytryny.
    Cebulę kroimy w kostkę.
  • stopiona słonina6. Słoninę kroimy w kosteczkę, stapiamy na patelni na skwarki, niezbyt twarde, spieczone.
  • kapusta czerwona, cebula, przyprawy7. Do gorącej kapusty wsypujemy cebulę. Doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem.
  • kapusta czerwona plus skwarki8. Wlewamy stopione, gorące skwarki.
  • kapusta czerwona ze skwarkami9. Mieszamy całość.
  • surówka z czerwonej kapusty do schabu10. Podajemy do obiadu jako gorącą surówkę, np do schabu.
  • surówka z czerwonej kapusty ze skwarkami11. Smacznego ;)

Porady

Smak tej gorącej obiadowej surówki polega na idealnym doprawieniu całości. Ma być wyrazista, ani za słona, ani za kwaśna. Przyprawy wsypujemy stopniowo. Pieprz musi być mocniej wyczuwalny.
Czas gotowania kapusty zależny jest od tego, czy młoda kapusta. Taką gotujemy krócej.
Zamiast soku z cytryny możemy dodać kwasek cytrynowy lub ocet. Stad różne zabarwienie kapusty.
Słoninkę, może zastąpić domowy smalec ze skwarkami.
Surówkę możemy odgrzewać.
Smakuje podana do mięsa mielonego, tłustych mięs. Ale także do ryb i drobiu. Smaczna z jajkiem sadzonym.
Jeśli ktoś lubi można wsypać kminek lub majeranek- dla zdrowia i mniejszej ciężkostrawności.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakimój pomysłMój niedzielny obiadkuchnia polskaKuchnia śląskakapusta czerwonatani przepisszybki przepissmaki dzieciństwasezonowe daniesurówka do rybłatwe wykonaniesurówka obiadowa na gorącododatek do mięsa mielonegoświąteczna surówkaulubione danie moich domownikówwarzywna surówkakapusta czerwona ze skwarkamimodra kapusta ze skwarkami na ciepło

Komentarze

Podobne przepisy

Czerwona kapusta z jabłkiem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Duszona czerwona kapusta z jabłkiem.

Duszona kapusta jako dodatek do...

Kapusta czerwona na ciepło

Dodane przez: JustKuchcik

Kapusta czerwona na ciepło

Czerwona kapustka duszona ze szczypiorkiem...

Kapusta czerwona na winie

Dodane przez: Mniam1

Kapusta czerwona na winie

Smaczna, lekko kwaśna kapusta jest...

image-1usj0t9

Dodane przez: bozena58

sałatka z czerwonej kapusty

po śląsku modro kapusta:) dobrze...

image-24g9gqi

Dodane przez: allchemia

Czerwona kapusta na ciepło

Przepis mojej mamy, która zawsze...

Biało - czerwona kapusta zasmażana

Dodane przez: JustKuchcik

Biało - czerwona kapusta zasmażana

Smaczny i zdrowy dodatek do obiadu....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE