Kapusta czerwona ze skwarkami

4.99 (190 ocen)

  • 40 min

Smaczna forma surówki obiadowej na gorąco z czerwonej kapusty. Pasuje do mięsa, ryby, jajka sadzonego.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg obranej czerwonej kapusty
    1 średnia cebula
    15 dag cienkiej słoniny
    sól, cukier, pieprz czarny, sok z cytryny- do smaku
Wystaw ocenę:

4.99 (190 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Kapusta czerwona ze skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czerwona kapusta 1. Kapustę czerwoną oczyszczamy ze zwiędłych, uszkodzonych liści, myjemy.
  • kapusta czerwona poszatkowana 2. Kroimy na pół. Wycinamy głąb. Szatkujemy, niezbyt drobno.
  • poszatkowana kapusta czerwona w garnku 3. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, ok. 3/4 wysokości.
  • gotowanie kapusty czerwonej 4. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem. Solimy.
    Uważajmy, aby nie wykipiała.
  • pokrojona cebula 5. Kiedy kapusta będzie miękka, odcedzamy ją.
    Od razu zakwaszamy kapustę sokiem z cytryny.
    Cebulę kroimy w kostkę.
  • stopiona słonina 6. Słoninę kroimy w kosteczkę, stapiamy na patelni na skwarki, niezbyt twarde, spieczone.
  • kapusta czerwona, cebula, przyprawy 7. Do gorącej kapusty wsypujemy cebulę. Doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem.
  • kapusta czerwona plus skwarki 8. Wlewamy stopione, gorące skwarki.
  • kapusta czerwona ze skwarkami 9. Mieszamy całość.
  • surówka z czerwonej kapusty do schabu 10. Podajemy do obiadu jako gorącą surówkę, np do schabu.
  • surówka z czerwonej kapusty ze skwarkami 11. Smacznego ;)

Porady

Smak tej gorącej obiadowej surówki polega na idealnym doprawieniu całości. Ma być wyrazista, ani za słona, ani za kwaśna. Przyprawy wsypujemy stopniowo. Pieprz musi być mocniej wyczuwalny. Czas gotowania kapusty zależny jest od tego, czy młoda kapusta. Taką gotujemy krócej. Zamiast soku z cytryny możemy dodać kwasek cytrynowy lub ocet. Stad różne zabarwienie kapusty. Słoninkę, może zastąpić domowy smalec ze skwarkami. Surówkę możemy odgrzewać. Smakuje podana do mięsa mielonego, tłustych mięs. Ale także do ryb i drobiu. Smaczna z jajkiem sadzonym. Jeśli ktoś lubi można wsypać kminek lub majeranek- dla zdrowia i mniejszej ciężkostrawności.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować