2,5 kg kapusty czerwonej/2 główki/
1 kg marchewki/ 4 duże/
1 kg jabłek, 4 duże, u mnie antonówka
1 kg cebuli, 4 duże
2 łyżki soli
ZALEWA:
10 szklanek wody
2 szklanki octu, tj. 0,5 litra
10 łyżek cukru, ja dałam 22 ponieważ antonówki są kwasne
1 łyżka soli
Czerwona kapusta bogusi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować drobno np. na szatkownicy.
Marchew, cebulę i obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Wymieszać razem dodając 2 płaskie łyżki soli.
Przykryć i odstawić na 2 godziny.
Zagotować składniki zalewy.
Kapustę odcisnąć i włożyć ją do zalewy.
Gotować ok. 15 minut.
Przełożyć do słoików, tak, by na wierzchu był trochę zalewy.
Pasteryzować małe słoiki 10 min a duże 20 minut.
Z tej porcji wyszło 6 słoików litrowych i 1 półlitrowy
Komentarze