Czerwona kapusta marynowana

4.46 (189 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Kapustę tą przyrządzam dodając do niej starte jabłko i ogórka kiszonego oraz szczyptę cukru i pieprzu. Podają ją jako dodatek do drugich dań.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 3 główki kapusty czerwonej
    1 kg cebuli

    Zalewa:
    2 szkl. octu 10%
    5 szkl. wody
    2 szkl cukru (ja dałam trochę mniej)
    łyżka soli
    kilka ziarenek pieprzu
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    Wszystkie składniki zalewy zagotować razem.

    (jeśli główki kapusty są duże to ilość składników zalewy należy zwiększyć)
Wystaw ocenę:

4.46 (189 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Czerwona kapusta marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwona kapusta 1. Kapustę poszatkować i ugotować. Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z ugotowaną, ostudzoną kapustą.
    Nałożyć kapustę do słoików (dość ciasno) i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować