Kapustę tą przyrządzam dodając do niej starte jabłko i ogórka kiszonego oraz szczyptę cukru i pieprzu. Podają ją jako dodatek do drugich dań.
30 min
Dla 6 osób
Składniki:
3 główki kapusty czerwonej
1 kg cebuli
Zalewa:
2 szkl. octu 10%
5 szkl. wody
2 szkl cukru (ja dałam trochę mniej)
łyżka soli
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
Wszystkie składniki zalewy zagotować razem.
(jeśli główki kapusty są duże to ilość składników zalewy należy zwiększyć)
Czerwona kapusta marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować i ugotować. Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z ugotowaną, ostudzoną kapustą.
Nałożyć kapustę do słoików (dość ciasno) i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 10-15 minut.
Komentarze