Delikatny biszkopt przełożony czereśniami zatopionymi w galaretce oraz kremem karpatkowym, całość wykończona polewą czekoladową.
Składniki:
Biszkopt: ( składniki na blaszkę 39,5 x 23,5 cm)
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie powoli wsypać cukier i kolejno żółtka. Do tego przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 30 min.
Warstwa czereśniowo- galaretkowa:
3 galaretki o smaku owoców leśnych
1 litr wody
70 dkg wydrylowanych czereśni ( mogą być świeże, mrożone lub z kompotu)
Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody. Kiedy wystygną dodać wydrylowane czereśnie. Tężejącą galaretkę wylać na wystudzony biszkopt. Odstawić do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje.
Masa karpatkowa:
2 budynie waniliowe
500 ml mleka
100 g cukru
200 g masła (82% tłuszczu)
Do rondelka wlewamy 300 ml mleka oraz cukier i zagotowujemy. W 200 ml mleka rozprowadzamy budynie i wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszamy do momentu zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Całkowicie schłodzoną masę miksujemy na wysokich obrotach dodając po kawałku miękkiego masła. Tak przygotowaną masę wykładamy na warstwę czereśniowo- galaretkową.
Komentarze