Ciasto czereśniowa pokusa

0 (0 ocen)

  • 55 min

Moja rodzina się nim zachwyca.

  • 55 min

Składniki:

  • Wymiary blaszki: 33*20 cm
    Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    5 żółtek
    2 łyżeczki p. do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru

    Piana:
    10 białek
    1 szklanka cukru pudru
    3 budynie śmietankowe ( po 64g)
    1 szklanka oleju

    Oraz:
    50 dag dojrzałych czereśni
    masło do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Budynie Ciasto

Ciasto czereśniowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części 2/5 i 3/5, zamrażamy.
    Blachę smarujemy masłem., wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą cześć ciasta, lekko dociskamy dłonią i wyrównujemy. Pieczemy ok. 15 minut w 190 stopniach na złoto.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli po łyżce wsypujemy cukier puder cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie wsypujemy budynie, wlewamy olej miksujemy do połączenia składników. Na spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Układamy wydrylowane czereśnie. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować