Chlebek idealnie komponuje się ze świeżym masełkiem:). Jeśli dodać to tego jeszcze krem czekoladowy, mamy iście „czekoladową ucztę”. Polecam jeśli ktoś lubi eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki!
Czekoladowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W połowie wody rozpuszczamy drożdże, cukier oraz około 4 łyżki mąki. Gotowy roczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie czekoladę kroimy w kostkę. Tak przygotowaną łączymy z rodzynkami. Jeśli rodzynki są duże, także przekrawamy je na połowę.
Masło topimy i studzimy.
2.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej sól oraz kakao. Mieszamy razem.
3.Do wyrośniętego rozczynu dodajemy przygotowane sypkie składniki, pozostałą wodę oraz masło. Zagniatamy ciasto około 10-15 minut. Po tym czasie dokładamy do niego przygotowaną czekoladę oraz rodzynki.
4.Ponownie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
5.Gotowe przekładamy na przygotowana blaszkę, posypujemy delikatnie mąką i dowolnie nacinamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15- 20 minut.
Chlebek pieczmy około 50 minut w 180˚C.
Gotowy studzimy. Najlepiej na kratce.
Komentarze