Czekoladowy chillout

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mokre, słodkie, lekko szczypiące i czekoladowe….

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło naturalne: 100 gramów
    - gorzka czekolada (tabliczka): 1 sztuka
    - czekolada z imbirem i pomarańczą: 1 sztuka
    - drobny cukier do wypieków: 200 gramów
    - mąka tortowa: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 15 gramów
    - whiskey: 50 mililitrów
    - Jajko: 4 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - 2 cm startego korzenia imbiru: 1 sztuka
    - starta skórka z pomarańczy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Czekoladowy chillout - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kąpieli wodnej rozpuścić pokrojone w kostkę masło z dwiema tabliczkami czekolady. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
  • 2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  • 3. Białka z solą porządnie ubić.
  • 4. Do miski z roztopioną czekoladą wsypać po kolei: cukier, żółtka, mąkę, cukier waniliowy, whiskey, imbir i skórkę z pomarańczy. Kiedy całość jest już wymieszana, dodać ubite białka i wymieszać masę.
  • 5. Spód foremki do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Wlać masę.
  • 6. Piec 25 minut. Wierzch ciasta będzie wyglądał sucho, i z pewnością popęka, ale środek będzie mięciutki i lekko płynny. Ciasto ostudzić na kratce, przykryte ściereczką, a następnie należy schować go na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować